BIHAĆSjećanja na likove i djelaVIJESTIZanimljivo

Ko se još sjeća Rođe, legende Bihaća – skromnog čovjeka koji je…

SAMO JE JEDAN BIO ROĐO

Vjerovatno se mnogi sjećaju ovog skromnog, tihog i povučenog starca, duše od čovjeka koji nije mnogo pričao, stalno je bio u pokretu, a mogao se vidjeti i susresti gotovo u svako doba dana na ulicama Bihaća 80-ih godina.

Za sobom je uvijek vukao vozičak natovaren svakojakom vrstom robe, a najčešće demontiranim kartonskim kutijama i drugom vrstom ambalaže iz obližnjih trgovina i knjižara.

Ponekad se Rođu moglo vidjeti kako na svom vozičku vuče i par nestašnih srednjoškolaca, koji bi mu platili da ih “provoza” pedesetak metara, et’, onako, kako bi se kao pokazali pred društvom, bili “kul” i u centru pažnje.

Nerijetko se mogao vidjeti i na Željezničkoj stanici Bihać, gdje je tek pristiglim putnicima obavljao uslugu prijevoza kofera do željenog odredišta.

U ono vrijenme, 80-ih godina, govorilo se da mu sve to nije bilo potrebno jer je bio materijalno i financijski situiran, međutim, eto, iz nekakvog samo njemu poznatog razloga, krstario je ulicama Bišća čineći usluge koje su korisnici plaćali proizvoljno, od srca, koliko je ko želio.

Vjerovatno komšije, rođaci i bliski prijatelji znaju puno više o Rođi, pa eto, ukoliko žele, mogu i nadopuniti priču o ovom marljivom čovjeku blage i tihe naravi, koji je časno i pošteno radio i zarađivao koru kruha, kao nekad i svi pošteni ljudi, za sebe i svoju porodicu.

Rođo bi nama svima i danas, u ovom vaktu, mogao i trebao biti uzor i primjer kako živjeti u tišini, bez buke i isticanja, kako živjeti za sebe i svoju porodicu.

Legendarni Rodjo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button