TurizamUNA/NP UNAVIJESTI

Unske tajne – Druga dimenzija …biser djevičanske ljepote čiji miris opija…

Una je priča neispričana, pjesma neotpjevana, ljepota nedočarana; Una je pjesnicima, piscima, slikarima i ostalim umjetnicima vječita inspiracija i trajna motivacija; Una je za sanjare, boeme, idiličare i nostalgičare vječita oaza spokoja i mira, raj na zemlji koji se ne bira…

Ma koliko se trudili da opišemo i dočaramo ljepotu Une i njenog krajolika, uvijek nas prožme osjećaj da smo nešto izostavili, zaboravili, da nešto rječito uspjeli napisati nismo, da smo našu ljepoticu u nečem zakinuli…

LEGENDA O RIJECI UNI

“Kako je ljepotica Una očarala starorimskog ratnika?
Pred ljepotom Une rimski ratnik ostao bez daha, lijepa Mara kumovala ime Martin Brodu, a Ostrovica ponad Kulen Vakufa krije tajnu o ženi koju su živu zazidali u tvrđavu.

Mnogomrojne su narodne predaje, koje se vezuju za ljepoticu Unu, Martin Brod i stari grad Ostrovica ponad Kulen Vakufa.

Jedna od Legendi kazuje kako je starorimski ratnik, koji je u silnim bitkama ogrubio od osjećaja za lijepim, kada je ugledao smaragdnozelenu boju vode, bajkovite slapove, pozlaćenu sedru i živopisne obale čudesno lijepe rijeke, uskliknuo:

– Una!

Ispred njegovih očiju tekla je ljepotica, rijeka kojoj ravne nema na svijetu. Jedna i jedina je toliko opčarala rimskog ratnika da je ostao na njenim obalama i nikamo više nije išao ratovati.

Legenda nadalje kazuje da je Rimljanin, skinuo okove, obukao pastirsku odoru i prepustio se unskim ljepotama. Slučaj je htio da jednog jutra na obali Une ugleda mladu i lijepu djevojku koja kao da je “izronila iz rijeke poprimivši njenu gotovo nestvarnu ljepotu”.

Odlučio je pratiti “vidru od žene”. Djevojka je prešla preko brvna, postavljenog između dvije sedre, i zamakla u sojenicu. Ušao je za njom i nije izlazio sve dok se nije dogodilo nešto što će prekaljenog ratnika učiniti najsretnijim čovjekom na svijetu.

U svom naručju nježno je držao prekrasno žensko čedo. Pogledao je Unu, podigao novorođenče visoko iznad glave i uzviknuo njeno ime:

– Una, Una, Una!

Neki vole kazati kako se i danas na obalama ove smaragdne rijeke može čuti glas najsretnijeg oca.”

VISION video audio produkcija Denje Čavkića predstavlja nam fascinantan dokumentarni film, iz serijala Druga dimenzija, pod nazivom “Unske tajne”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button