BihaćVijesti

Primopredaja radova koje je Zavod za prostorno uređenje Bihać realizirao u 2019. godini

U Gradskoj upravi Bihać održana konferencija za medije: Primopredaja radova koje je Zavod za prostorno uređenje Bihać realizirao u 2019. godini

Cilj konferecije za medije koja je danas održana u Gradskoj upravi Grada Bihaća bilo je predstavljanje aktivnosti Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje u prošloj 2019. godini, odnosno simbolična primopredaja projekata koje je ta utanova realizirala tokom 2019. godine.

„Današnja konferencija i predstavljanje realiziranih projekata jedna je novina jer vjerovatno ste primjetili da se tokom prošle godine i realizacije projakata nije niko iz Zavoda, Grada ni Gradskog vijeća nije pojavljivao niti fotografisao prilikom realizacije pojedinačnih projekata izgradnje infrastrukture. Stoga smo odlučili da danas u najkraćim crtama prezentiramo sve aktivnosti koje smo kao Zavod, zahvaljujući podršci Gradskog vijeća Bihać i gradonačelnika Fazlića uspješno okončali tokom prošle godine i stvorili uslove da i u 2020. godini nastavimo sa projektima koji će poboljšati uslove života našim građanima“, rekao je direktor Toromanović.

U izvještaju koji je direktor Ademir Toromanović predao gradonačelniku Šuhretu Fazliću sumirane su aktivnosti vezane za asfaltiranje i održavanje lokalnih cesta, infrastrukturne projekte, rekonstrukciju ulica nakon realizacije Projekta izgradnje sistema otpadnih voda i čišćenje kanala za oborinske vode na teritoriji Grada Bihaća, rekonstrukciju javne rasvete itd. Ukratko, sve ono što je Zavod realizirao u prošloj godini.

„Smatrali smo da je suludo u 21. vijeku praviti događaje od asflatiranja ulica, uvođenja i zamjene javne rasvjete, kanalizacione i vodovodne mreže, sanacije dječijih igrališta i sl. Nismo presjecali vrpce niti se fotografisali prilikom tih radova, danas nas direktor izvještava o svim svim izvršenim radovima sumarno. Moram napomenuti da danas ovdje ne govorimo o svim projektim Grada, nego samo onima koje je Zavod kao ustanova realizirao u prošloj godini. Ovo je prilika da sumiramo urađeno, svjesni da ostaje još mnogo nedostataka u svim mjesnim zajednicama na čemu ćemo u još većem obimu nastaviti raditi i u narednoj godini. Ovu priliku koristim da se zahvalim gradskim vijećnicima koji i izvođačima s kojima imamo dobru saradnju, a koji bi također trebali biti zadovoljni jer redovno izmirujemo obaveze prema njima“ istako je ovom prilikom gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Govoreći o projektima rekonstrukcije i izgradnje gradskih ulica i lokalnih cesta u prošlog godini, Zavod je uspješno asfaltirao 36 lokalnih ulica u bihaćkim mjesnim zajednicama gdje su bili sokoro podjednako zastupljena gradska i prigradska naselja. Ceste i trotoari su se radili na Ozimicama I, Lukama, MZ Jezero-Privilica, Donje i Gornje Prekounje, Bakšaiš, Kamenica, Izačić, Orašac, Ružica, Hatinac, Brekovica, Klokot-Papari, Malo Založje i Gata, bili smo uključeni i u aktivnosti u poslovnoj Zoni kamenica i ukupno u 2019. godini izgradili smo cestovne infrastrukture u vrijednosti od skoro 1,9 miliona KM.

Istovremeno za održavanje makadamskih puteva, asfaltnih puteva, cesta i signalizaciju u 2019. godini izdvojeno je 980.000 KM, ali kako se radi o redovnim poslovima koji se obavljaju tokom svake godine iste nije potrebno posebno isticati.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti izgradnje i rekonstrukcije prostora, instalacija i građevina za zajedničko korištenje realizirana su sredstva u obimu u ukupnom iznosu od oko 1,7 miliona KM.

Značajna sredstva u iznosu od 360.000 KM izdvojena su za čišćenje kanala za oborinske vode na teritoriji Grada Bihaća tačnije na području od Vrste i Turije do Kamenice, Velikog Luga, Pritoke i Ripča gdje se na taj način preventivno djeluje kada su u pitanju mjesne zajednice u kojima su se dešavale poplave u ranijem periodu. Sa takvim projektima nastavit će se i u ovoj godini.

„Jedan od strateških projekata koje smo započeli prošle godine jeste rekonstrukcija javne rasvjete i taj projekat pokazao je svoju opravdanost i isplativost jer smo u 2019. godini osiguravši 880.000 KM vlastitih i donatorskih sredstava zamjenili staru rasvjetu sa novom LED rasvjetom u centru grada, zamijenili smo dotrajale metalne stubove, a sa novom LED rasvjetom pokrili smo i namnogoljudnije mjesne zajednice poput Harmana, Ozimica I i Ozimica II kao i određene ulice u Prekounju itd. Efekti uštede već su vidljivi na računima za struju i u ovoj godini nastavljamo sa zamjenom kako bi smo uvođenjem novih tehnologija osigurali značajne uštede kada je u pitanju javna rasvjeta. Do kraja ove godine ćemo rekonstruirati kompletnu javnu rasvjetu na području Grada Bihaća“, reko je Toromanović.

Značajno je i izdvojiti infrastrukturne projekte popt sanacije nekoliko dječijih igrališta, pasarele, vodovone i kanalizacione mreže u nekim mjesnim zajednicama, kao i u poslovnoj zoni Kombiteks.

Kada se sumiraju sve pobrojane aktivnosti koje su predstavljene na današnjoj konferenciji za medije, vidljivo je da je u prošloj godini Zavod za prostorno uređenje realizovao projekata u vrijednosti od oko 3,6 miliona KM.

Direktor je posebno istakao činjenicu da pobrojanim investicijama nije stvaran deficit, odnosno dugovi, te da su zahvaljujući načinu rada Gradonačelnika i Službe finansija svi realizirani projekti i plaćeni.

Na koncu, na pitanja novinara o planovima za 2020. godinu direktor Toromanović je rekao da je program zavoda za tekuću godinu u skoro istom obimu kao što je bio i 2019. godine, dok se gradonačelnik Fazlić osvrnuo na kapitalne projekte poput rekonstrukcije sportske dvorane „Luke“, bazena, nogometnog terena s umjetnom travom, te kapitalnih projekata koje JP Ceste FBiH planiraju realizirati u Gradu Bihaću u narednom periodu.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button