BIHAĆVIJESTI

Primopredaja radova koje je Zavod za prostorno uređenje Bihać realizirao u 2019. godini

U Gradskoj upravi Bihać održana konferencija za medije: Primopredaja radova koje je Zavod za prostorno uređenje Bihać realizirao u 2019. godini

Cilj konferecije za medije koja je danas održana u Gradskoj upravi Grada Bihaća bilo je predstavljanje aktivnosti Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje u prošloj 2019. godini, odnosno simbolična primopredaja projekata koje je ta utanova realizirala tokom 2019. godine.

„Današnja konferencija i predstavljanje realiziranih projekata jedna je novina jer vjerovatno ste primjetili da se tokom prošle godine i realizacije projakata nije niko iz Zavoda, Grada ni Gradskog vijeća nije pojavljivao niti fotografisao prilikom realizacije pojedinačnih projekata izgradnje infrastrukture. Stoga smo odlučili da danas u najkraćim crtama prezentiramo sve aktivnosti koje smo kao Zavod, zahvaljujući podršci Gradskog vijeća Bihać i gradonačelnika Fazlića uspješno okončali tokom prošle godine i stvorili uslove da i u 2020. godini nastavimo sa projektima koji će poboljšati uslove života našim građanima“, rekao je direktor Toromanović.

U izvještaju koji je direktor Ademir Toromanović predao gradonačelniku Šuhretu Fazliću sumirane su aktivnosti vezane za asfaltiranje i održavanje lokalnih cesta, infrastrukturne projekte, rekonstrukciju ulica nakon realizacije Projekta izgradnje sistema otpadnih voda i čišćenje kanala za oborinske vode na teritoriji Grada Bihaća, rekonstrukciju javne rasvete itd. Ukratko, sve ono što je Zavod realizirao u prošloj godini.

„Smatrali smo da je suludo u 21. vijeku praviti događaje od asflatiranja ulica, uvođenja i zamjene javne rasvjete, kanalizacione i vodovodne mreže, sanacije dječijih igrališta i sl. Nismo presjecali vrpce niti se fotografisali prilikom tih radova, danas nas direktor izvještava o svim svim izvršenim radovima sumarno. Moram napomenuti da danas ovdje ne govorimo o svim projektim Grada, nego samo onima koje je Zavod kao ustanova realizirao u prošloj godini. Ovo je prilika da sumiramo urađeno, svjesni da ostaje još mnogo nedostataka u svim mjesnim zajednicama na čemu ćemo u još većem obimu nastaviti raditi i u narednoj godini. Ovu priliku koristim da se zahvalim gradskim vijećnicima koji i izvođačima s kojima imamo dobru saradnju, a koji bi također trebali biti zadovoljni jer redovno izmirujemo obaveze prema njima“ istako je ovom prilikom gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Govoreći o projektima rekonstrukcije i izgradnje gradskih ulica i lokalnih cesta u prošlog godini, Zavod je uspješno asfaltirao 36 lokalnih ulica u bihaćkim mjesnim zajednicama gdje su bili sokoro podjednako zastupljena gradska i prigradska naselja. Ceste i trotoari su se radili na Ozimicama I, Lukama, MZ Jezero-Privilica, Donje i Gornje Prekounje, Bakšaiš, Kamenica, Izačić, Orašac, Ružica, Hatinac, Brekovica, Klokot-Papari, Malo Založje i Gata, bili smo uključeni i u aktivnosti u poslovnoj Zoni kamenica i ukupno u 2019. godini izgradili smo cestovne infrastrukture u vrijednosti od skoro 1,9 miliona KM.

Istovremeno za održavanje makadamskih puteva, asfaltnih puteva, cesta i signalizaciju u 2019. godini izdvojeno je 980.000 KM, ali kako se radi o redovnim poslovima koji se obavljaju tokom svake godine iste nije potrebno posebno isticati.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti izgradnje i rekonstrukcije prostora, instalacija i građevina za zajedničko korištenje realizirana su sredstva u obimu u ukupnom iznosu od oko 1,7 miliona KM.

Značajna sredstva u iznosu od 360.000 KM izdvojena su za čišćenje kanala za oborinske vode na teritoriji Grada Bihaća tačnije na području od Vrste i Turije do Kamenice, Velikog Luga, Pritoke i Ripča gdje se na taj način preventivno djeluje kada su u pitanju mjesne zajednice u kojima su se dešavale poplave u ranijem periodu. Sa takvim projektima nastavit će se i u ovoj godini.

„Jedan od strateških projekata koje smo započeli prošle godine jeste rekonstrukcija javne rasvjete i taj projekat pokazao je svoju opravdanost i isplativost jer smo u 2019. godini osiguravši 880.000 KM vlastitih i donatorskih sredstava zamjenili staru rasvjetu sa novom LED rasvjetom u centru grada, zamijenili smo dotrajale metalne stubove, a sa novom LED rasvjetom pokrili smo i namnogoljudnije mjesne zajednice poput Harmana, Ozimica I i Ozimica II kao i određene ulice u Prekounju itd. Efekti uštede već su vidljivi na računima za struju i u ovoj godini nastavljamo sa zamjenom kako bi smo uvođenjem novih tehnologija osigurali značajne uštede kada je u pitanju javna rasvjeta. Do kraja ove godine ćemo rekonstruirati kompletnu javnu rasvjetu na području Grada Bihaća“, reko je Toromanović.

Značajno je i izdvojiti infrastrukturne projekte popt sanacije nekoliko dječijih igrališta, pasarele, vodovone i kanalizacione mreže u nekim mjesnim zajednicama, kao i u poslovnoj zoni Kombiteks.

Kada se sumiraju sve pobrojane aktivnosti koje su predstavljene na današnjoj konferenciji za medije, vidljivo je da je u prošloj godini Zavod za prostorno uređenje realizovao projekata u vrijednosti od oko 3,6 miliona KM.

Direktor je posebno istakao činjenicu da pobrojanim investicijama nije stvaran deficit, odnosno dugovi, te da su zahvaljujući načinu rada Gradonačelnika i Službe finansija svi realizirani projekti i plaćeni.

Na koncu, na pitanja novinara o planovima za 2020. godinu direktor Toromanović je rekao da je program zavoda za tekuću godinu u skoro istom obimu kao što je bio i 2019. godine, dok se gradonačelnik Fazlić osvrnuo na kapitalne projekte poput rekonstrukcije sportske dvorane „Luke“, bazena, nogometnog terena s umjetnom travom, te kapitalnih projekata koje JP Ceste FBiH planiraju realizirati u Gradu Bihaću u narednom periodu.

GRAD BIHAĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button