SvijetVijesti

AUSTRIJA: „Rot-Weiß-Rot – Karte“ sistem – doseljenje iz država nečlanica EU-a

Od 1. jula 2011. u Austriji postoji mogućnost doseljenja zainteresovane kvalifikovane radne snage iz cijelog svijeta kroz sistem „Rot-Weiß-Rot – Karte“ (crveno-bijelo-crvena dozvola). Ovaj sistem doseljenja zasniva se na određenim kriterijima (sistem bodovanja) i omogućuje kvalifikovanoj radnoj snazi iz trećih zemalja (za osobe iz država EU-a, Islanda, Norveške i Švajcarske vrijedi drugi sistem) i članovima njihovih porodica nastanjivanje u Austriji na duži vremenski rok. Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ namijenjena je sljedećim skupinama:

SADRŽAJ:

rwr card

GENERALNO O DOZVOLI „ROT-WEISS-ROT – KARTE

Pomoću dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ zainteresovani kandidati iz država koje nisu članice EU-a na temelju objektivnih kriterija neposredno mogu ustanoviti mogu li se doseliti u Austriju i pod kojim uslovima. Sistem bodovanja zasniva se na sljedećim kriterijima:

  • kvalifikacija
  • radno iskustvo
  • poznavanje jezika
  • dob
  • studij u Austriji (kod posebno visokokvalifikovanih)

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ vrijedi 12 mjeseci i omogućuje zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon godine dana može se podnijeti zahtjev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus koja vlasniku omogućuje slobodan pristup tržištu rada.

Osobe koje se u Austriju doseljavaju na temelju dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ prije dolaska u Austriju ne moraju dokazati poznavanje njemačkog jezika (ne podliježu obvezi “Njemački jezik prije doseljenja”). No, poznavanje njemačkog ili engleskog jezika može donijeti bodove.

Članovi porodice radne snage koja se doseljava na temelju dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ ne podliježu kvoti i dobivaju dozvolu „Rot-Weiß-Rot – Karte plus“ koja omogućuje trenutačni slobodni pristup tržištu rada. Kod članova porodice treba obratiti pažnju na pravila „Njemački jezik prije doseljenja“.

I na razini Evropske unije osmišljena su pravila za doseljenje za kvalifikovanu radnu snagu koja se implementiraju u svakoj državi EU-a pojedinačno. U Austriji je u tu svrhu uvedena dozvola „ EU Blue Card (Plava EU karta) “.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button