UNA/NP UNAVideoVIJESTI

Dokumentarni naučno-promotivni film NP „Una“ – „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč”

JP Nacionalni park Una 2012 godine započeo jke sa projektom “Divljina i život zvijeri u Nacionalnom parku Una“, a prva životinja koja se proučava je medvjed. Projektom je predviđena izrada studije koegzistencije zvijeri i čovjeka, a koja će dati odgovore na moguće pritiske na okoliš i ugrožene vrste, kao i dati mjere zaštite i obnove vrsta, kao i način koegzistencije.

Ovo je izuzetno vrijedan dokumentarni naučno – istraživački i promotivni film, čiji je autor Željko Mirković – Grga, a glavni snimaterlj, majstor multimedije, Munib Čavkić – Denjo.

Film je sniman od jeseni 2012.  godine, a završena krajem 2014. godine u video produkciji „Vision“ iz Bihaća.

*NACIONALNI PARK ”UNA” – TRAGOM MEDVJEDA ZVANOG LJUTOČ

Sve je više ljubitelja prirode, koji u potrazi za avanturama pohode Nacionalni park ”UNA” , ali i naučnika, koji žele detaljnije izučiti bogatu floru i faunu ovog jedinstvenog područja i na potpuno novi način pokušaju javnosti prezentirati život zvijeri i njihovo kretanje na ovom prostoru.

U prostranstvima hrastovih i bukovih šuma, protkanih borovima i smrekama, živi kralj šume – smeđi ili mrki medvjed, ursus arctos, najmoćnija ervropska zvijer, koja nema prirodnog neprijatelja osim čovjeka.

Imajući u vidu značaj očuvanja biodiverzita Nacionalnog parka, te zaštitu biljnog i životinjskog svijeta na ovom području, Uprava Nacionalnog parka UNA odlučila je posvetiti naročitu pažnju smeđem medvjedu, životinji koji je u pojedinim dijelovima zapadne Evrope skoro nestala, prvenstveno radi nemara ljudi.

Koristena muzika uz suglasnost Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadic za song “Oj, Ovcarce (Krushevo, 1998)

Scenario & Director photography: Zeljko Mirkovic Grga

Cameraman, directed und edited: Munib Cavkic Denjo

Cameraman 2: Haris Hadzihajdarevic, Amarildo Mulic*

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button