Sjećanja na likove i djelaVIJESTI

OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Danas su se navršile 23. godine od pogibije Adila Bešića, narodnog heroja oslobodilačkog rata i dobitnika najvišeg ratnog priznaja značke „Zlatni ljiljan“.

Povodom obilježavanja godišnjice organizovan je obilazak i polaganje cvijeća na turbetu u MZ Vrsta. Također, jutros su brojne delegacije, saborci i prijatelji obišli mjesto pogibije rahmetli Bešića te mu odali dužnu počas .

Prigodnim govorima u kojima su naznačili značaj ove i svih drugih godišnjica vezanih za odbrambeno-oslobodilački rat, pored ratnih starješina, prisutnima su se obratili premijer USK-a mr. Izudin Saračević i gradonačelnik Bihaća mr. Emdžad Galijašević.

Adil Bešić na današnji dan 28. novembru 1992. godine, kada je izgubio život, imao je 28. godina, a danas su se navršile pune 23. godine od tog nemilog događaja.

Sa činom kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihaća. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima. Uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključio se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje je raspoređen na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992, kao komandant 2. bataljona bihaćke 502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata te unapređen u činu majora ARBiH.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button