BiHUSKVIJESTIZanimljivo

Bosanski “hore”, koji u kontinuitetu može “kukurikati” i do 30 sekundi, juriša u svjetski registar

U Gornjoj Sanici, nedaleko od Ključa, živi Mujo Selman, entuzijasta koji se godinama, iz ljubavi, ali kako sam kaže i iz inata, trudi da očuva autohtone bosanske rase pa tako na svojoj farmi uzgaja buše, tornjake i bosanske koke.

Ovaj strasni uzgajivač domaćih životinja radi na tome da se domaći bosanski pijetao i kokoš uvrste u svjetski registar peradi kao autohtona vrsta ovih prostora. Kaže da za tako nešto postoje i dobre šanse.

Selman tvrdi kako je dokazano da se radi o autohtonom domaćem pijetlu i kokoški koji su u posljednjih stotinu godina, zbog nebrige i neselektivnog ukrštanja, praktično nestali s prostora BiH.

On je, kako kaže, ovu perad prije desetak godina nabavio iz Turske. “Kada je Austrougarska okupirala Bosnu i Hercegovinu, naši preci, koji su odlazili u Tursku, poveli su sa sobom i domaće životinje koje su mogli ponijeti i tako, za razliku od nas, sačuvali njihovu autohtonost”.

Pod nazivom bosanski, u registrima i publikacijama domaćih životinja u Turskoj evidentirani su bosanski pijetao i kokoš, a njihove glavne karakteristike su izgled i upadljivo bijela boja. Prema njegovim riječima, bosanski pijetao je na glasu kao vrsni pjevač, ima tipičnu melodičnu pjesmu i rekorder je po dužini kukurikanja u jednom dahu (do pola minute).

Ovaj uzgajivač među zaslužnima je i za zaštitu psa tornjaka i krave buše, koji se vode kao autohtone bh. rase.

Pogledajte zanimljivu priču u prilogu ispod:

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button