VIJESTI

Elvin Okugić, gost emisije “Bez straha i cenzure”

 

Elvin Okugić, student MA studija Univerziteta u Bihaću, alumnist Škole političkih studija Vijeća Europe te aktivni građanin, gostovao je u 30. izdanju emisije Bez straha i cenzure koju realizira TV 1.

Tema emisije bila je Studentski standard u BiH.

Kako je naglašeno u emisiji,
za troškove studija, stanarine, hrane, knjiga, prevoza i odjeće jednom studentu u BiH potrebno je mjesečno 600 KM.

Riječ je o troškovima samofinansirajućih studenata na javnim bh. fakultetima. Nezadovoljni svojim standardom i načinom života, studenti se pitaju kako obezbijediti čak 80% prosječne plate za troškove studija, rečeno je u emisiji “Bez straha i cenzure” koja je emitirana u ponedjeljak u 21 sat, a reprizu iste možete pogledati u petak u 15 sati.

I sam Elvin Okugić smatra: “Da je BiH hitno potrebna reforma obrazovnog sistema. U BiH je kreda i tabla najvise zastupljeno nastavno pomagalo, dok se u susjednoj RH od osnovnih škola primjenjuju tableti. Imamo nesposobne ljude u obrazovnom sistemu. Sama činjenica da je jedan član Predsjedništva izjavio da u studente ne treba ulagati jer svakako odlaze iz zemlje, drugi nezasluženo dobio doktorat, a treci od 13 predmeta imao osam dvica, dovoljno govori zašto imamo ovako nizak studentski standard.”

Istaknuo je da studentski standard najviše zavisi od odnosa države prema ovoj populaciji.

Koliko mladi razmišljaju studentskom standardu i o tome da li mogu biti zadovoljni onim što im država daje, razgovaraju Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra u Mostaru, Dino Eminović, direktor Studentskog centra u Zenici, te studenti Filip Filipić i Mahir Omerović iz Sarajeva, Elvin Okugić iz Bihaća i Aleksandar Gluvić iz Banja Luke.

Izvor: Cazin.net

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button