RETROVIZOR: IMPROVIZOVANA, NE BAŠ BEZAZLENA, IGRAČKA NAŠE MLADOSTI…

Možda današnjim generacijama izgleda smiješno ali ovo je 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća bila jedna od glavih i najomiljenijih improvizovanih igračaka, najčešće dječaka starosne dobi, nerijetko, sve do 4. razreda osnovne škole.

Iako je spadala u zabranjene i opasne igračke praćka je kod dječaka bila neizostavan i sastavni dio ličnog pribora, uvijek vješto prikrivanog od roditelja.

Najzastupljenije i najčešće korištene improvizovane praćke bile su ove jednostavne, sa rukohvatima od žice. Za njihovu izradu bilo je potrebno nekoliko metara elektro-instalacionog kabla od kojeg se radila i municija, te jedna ojača, dobro rastezljiva guma, lastika, ili pak nekoliko tanjih ukomponovanih u jednu cjelinu. Kako bi se došlo do lastike nerijetko su znale stradati i gaće jer je ista nekad bila njihov nezostavni dio.

Nisu bile rijetke ni samoozljede ili ozljede drugih izazvane praćkom, te su iz tog razloga i bile na popisu zabrana, kako kod roditelja, tako i obrazovnih ustanova.

Pored ovih, popularne su bile i nešto drugačije, jače verzije, tzv. drvene praćke za izradu kojih je bilo potrebno: račvasto drvo, dvije rastezljive gume na kraju spojene u mali kožnati tobolac i kamen.

Postoje i moderne verzije praćaka, koje se često nalaze i u lovačkom arsenalu.

Arheološki nalazi i slike po kamenim zidovima nam govore da su se praćke, slične današnjim, koristile i šest vijekova prije nove ere.

I danas se u nekim dijelovima našeg regiona održavaju praćkarijade. Tako Studeničani, stanovnici mjesta lovrećke općine u R Hrvatskoj, svake godine organizuju gađanje praćkama sa velikim brojem učesnika.

Na fotografijama u prilogu ispod pogledajte nekoliko vrsta praćaka, od kojih će vas neke sigurno na trenutak vratiti u djetinjstvo.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.