TradicijaVIJESTI

Bujrum kuću posjetili članovi Bošnjačke nacionalne zajednice PGŽ Rijeka, R Hrvatska (FOTO)

Baštinari tradicije, starina, običaja… kulture i kulturnohistorijskih vrijednosti…

Bujrum kuća u cazinskom naselju Ponjevići svojevrsna je kulturna znamenitost, namještena u starom duhu i stilu, pravi je biser ovoga kraja. Dabome, dobro ste čuli, biser i to onaj veliki što krasi Cazinsku krajinu!

Bujrum kuća danas predstavlja atraktivan kutak kojeg posjećuju mnogobrojni, znatiželjni, posjetioci – gosti iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i regiona.

Tako su i ovog puta Bujrum kuću posjetili članovi Bošnjačke nacionalne zajednice PGŽ iz Rijeke, odnosno R Hrvatske.

Udruga BNZ za PGŽ je jedna od najstariji udruga u ovom dijelu Hrvatske. U okviru mnogobrojnih aktivnosti kojima se bavi, na najbolji način prezentira naše nacionalne vrijednosti i štiti kulturnu autonomiju.

Bujrum je tradicionalni poziv, domaćina otvorena srca, gostu ili gostima, ma odakle bili, kojima su vrata kuće uvijek širom otvorena.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Općine Vrbnik, Ermin Burzić, u svom je izlaganju između ostalog rekao: “Kroz Bošnjačku nacionalnu zajednicu PGŽ su prošle mnoge generacije koje su se u njoj okupljale kroz različite sekcije kao što se folklorna, pjevačka, gastronomska, sportska ali i sekcija rukotvorina naših vrijednih članica.”

Stanovništvo Cazinske krajine je inače poznato po toplom dočeku i gostoprimstvu, ali i po plahoj naravi, temperamentu i ponosu, posebno kada je pravda u pitanju.

Želim da se zahvalim svima članovima Bošnjačke nacionalne zajednice PGŽ, kao i predsjedniku Erminu Burziću, te ostalim predstavnicima iz R Hrvatske, posebno idu zahvale mom ahbabu Denisu Beganoviću, koji je od prvih dana podržavao moj rad i očuvanje tradicije.

Zahvaljujem se i našem Jusufu Bajraktareviću, savjetniku gradonačelnika Grada Cazina, koji je također bio samnom domaćin našim gostima.

Kao i svaki put moram da se zahvalim i medijskoj podršci RTV Cazin, RTV USK-a i Radiu Slobodna Evropa, koji su sve zabilježili svojim kamerama.

Bujrum u Bujrum kuću Ponjevići, osjetite malo ugođaj i dašak mirisa starih vrijednosti i običaja. U našoj Bosni postoji izreka “bolje da propadne selo nego običaji”.

Hsasan Keranović

FOTO: Denis Beganović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button