NostalgijaTradicijaVIJESTI

“RESTAURANT UNA” – sjeća li se još neko ove oaze na gradskoj otoci?

Mnogi ga se vjerovatno još sa pijetetom sjećaju. Smješten na gradskoj otoci, tik uz obalu ljepotice Une iznad koje je, u hladovini vrbika, stršila njegova drvena terasa na kojoj su se ispijale prve jutarnje ili večernje kafe – “Restaurant Una” bio je oaza za odmor, uživanje i ćaskanje sa prijateljima.

Oni koji su imali priliku uživati u blagodatima koje je nudio, među koje se mogu ubrojiti: ljubazan personal, bogata kulinarska ponuda, odlična turska kafa, debela hladovina vrbika koja je prekrivala gotovo cijelu drvenu terasu, miris, šumovi i ljepota Une, jedne i jedine, tiha večernja muzika nekog od bihaćkih bendova koji su sve upotpunjavali i atmosferu činili gotovo savršenom…, zasigurno znaju koliko “Restaurant Una” nedostaje našem gradu.

Nekad je i sama gradska otoka, na kojoj se restoran nalazio, bila puna života. Tokom ljetnih dana obično je bila utočište nekog od velikih luna parkova sa bogatom ponudom zabavnih sadržaja. Zaljubljenim parovima nerijetko je u večernjim satima bila intiman, skriven, tajnovit i radoposjećivan kutak.

Nažalost, “Restaurant Una” na otoci više ne postoji. Izuzmemo li par dana u godini kada gradska otoka posluži kao prostor za neku kulturno-zabavnu manifestaciju, muziči događaj, skup ili privredni sajam, najveći dio godine ona djeluje otužno i napušteno.

Ali, ko zna? Možda dođu i bolji dani? Ostaje nada da će jednog dana izniknuti, neki, još ljepši i “moderniji” “Restaurant Una”, te Gradskoj otoci udahnuti i novi život.

Ako ništa drugo, “Restaurant Una” i doživljaji u njemu mnogima će ostati u dugom i lijepom sjećanju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button