USKVijestiZanimljivo

BLAGVA – “CARSKA” GLJIVA, U KRAJINI (CAZIN) NARASTE I DO VELIČINE TANJIRA (FOTO)

Iako spada u rijetke gljive vrhunske kvalitete, blagva ili jaje gljiva (carska) može se naći u okolnim cazinskim hrastovim i kestenovim šumama, a naraste i do veličine tanjira.

Ove prekrasne primjerke na fotografiji pronašao je ostrašćeni gljivar, penzioner Husnija Kovačević iz Čajića – Liskovac, a pouzdano znamo da su ubrzo, odmah nakon fotografisanja, završile u povećoj tavi i bile predjelo obilnom i bogatom ručku.

Više o ovoj rijetkoj, kvalitetnoj i traženoj gljivi, pročitajte u prilou ispod.

Blagva, jaje gljiva, a nosi i naziv carska gljiva jer je bila cijenjena na stolu careva i visokih dužnosnika Rimskog carstva, rijetka je i gljiva pod zaštitom.

Blagva je veoma ukusna gljiva i može se jesti i sirova, međutim, treba biti oprezan jer se može zamijeniti za neku drugu vrstu. Raste pretežno u hrastovim i kestenovim šumama ali se može naći i u bukvicima.

Blagva ili jaje gljiva raste u suhim šumama, ljeti i u jesen. Amanita caesarea ili blagva poznata jestiva gljiva prirodno prisutna u južnoj i srednjoj Evropi. Klobuk blagve je narančastocrvene boje veličine 6 do 20 cm. Ispod klobuka su gusti listići žute boje. Stručak je veličine 5 do 14 cm, također žute boje, pri dnu blago zadebljan. Ispod klobuka se nalazi vjenčić naglašeno narebran. Mlada blagva obavijena je u debeo bijeli ovoj koji kasnije ostaje pri dnu gljive. Nema ostataka ovoja na klobuku kao kod vrste Amanita muscaria. 

Veoma je slična kuhanom jajetu, posebno kada puca i počinje da raste izgleda kao napuklo kuhano jaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button