VIJESTIVikići/Izačić

Danas obilježena 20. godišnjica oslobođenja Bugara i Čavnika

Obilaskom spomen sobe u Izačiću, centralnog spomen obilježja u Vikići, spomen obilježja na Čavniku/Bugaru te priređivanjem tehvida u džamiji u Vikići, danas, 26. januara 2015. godine obilježena 20. godišnjica oslobođenja Bugara i Čavnika.

Da podsjetimo: na dan 26. 01. 1995 godine jedinice 5. korpusa u presudnoj bitki koju su vodili protiv agresorskih snaga i paravojnih formacija Fikreta Abdića, izvojevale su herojsku pobjedu kojom su oslobodile Bugar i Čavnik.

Nažalost, u toj bitki, na braniku domovine, svoje živote ostavili su mnogobrojni borci – naši heroji iz bihaćkih naselja: Izačića, Vikića, Male Peći, Gate, Vrste, kao i iz nekih cazinskih naselja.

Okupili su se danas na Čavniku mnogobrojni mještani navedenih naselja i šire, demobilisani borci, invalidi domovinskog rata, porodice poginulih boraca i šehida, ratni komandanti, općinski i kantonalni zvaničnici, kako bi evocirali uspomene, prisjetili se i odali dužnu počast našim herojima i obilježili, za BiH i Bihać, ovaj veoma značajan događaj.

Prigodnim govorom prisutnima su se obratili predsjednik Savjeta MZ Izačić, gospodin Rasim Islamović, gradonačelnik mr. sci. gospodin Emdžad Galijaševi, te ispred boraca ratni komandant jurišnog bataljona 502. Viteške brigade, Fuad Sadiković.

Na posljetku je proučena Fatiha i položeno cvijeće na spomen obilježje.

Galerija fotofrafija i video zapisi bit će postavljeni o obradi.

Rasim

Fuad Sadikovic

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button