BIHAĆVIJESTI

POMAK: 10 ZA BIHAĆ – JAVNO SAOPĆENJE I PONUDA PARTNERSTVA…

Saopštenje za javnost Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK)

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), kao novi politički subjekat na političkoj sceni, čine, većinom, ljudi koji nemaju politički background i koje ne zanimaju političke ideologije, podjela stranaka na lijeve ili desne, nacionalne ili građanske, naš jedini interes su konkretni projekti koji se mogu realizirati u korist grada i građana unutar postojećeg političkog sistema.

U posljednje tri godine, bez puno buke, bez kompromitiranja i političkih skandala, bez namještanja tendera i bez nepotizma i korupcije, radili smo posao za koji smo dobili povjerenje građana. Vratili smo povjerenje domaćih i inostranih donatora, finansijskih institucija i privatnog sektora. Izvukli smo Grad Bihać iz finansijske dubioze, uspostavili sistem domaćinskog odnosa spram javnim sredstvima, vratili preko 16 miliona KM dugovanja, stabilizirali smo i konsolidirali finansijske prilike, te učinili da Grad Bihać ponovo bude poželjan partner kod domaćih i stranih institucija, te privatnog sektora. Za samo tri godine, vraćeno je preko 16 miliona KM dugovanja, što je bilo nužno i neminovno jer je Grad bio na pragu bankrota. Unatoč toj činjenici, u ovom momentu stvorene su pretpostavke za investiranje preko 6 miliona KM sredstava za razvoj Grada.

S obzirom da ulazimo u izbornu godinu, ispred nas je period kada ćemo sve češće svjedočiti političkim borbama u koje su umotani lični interesi pojedinaca od kojih grad i građani nemaju nikakve koristi. Ne želimo raditi na taj način i zbog toga svim političkim partijama, a što je još važnije i građanima, nudimo plan koja ima samo jedan cilj, a to je novi investicijski zamah u Gradu Bihaću.

Nudimo partnerstvo u započinjanju projekata za koje su stvorene pretpostavke da dođe do njihove realizacije u narednih godinu dana i pozivamo sve političke partije koje participiraju u političkom životu grada Bihaća i BiH, na političku mudrost i zrelost, da u narednih godinu dana sve snage usmjerimo u realizaciju kapitalnih projekata koji se bez šire političke podrške ne mogu realizirati.

Iz tog razloga odlučili smo da naš plan javno ponudimo i prezentiramo kroz dokument pod nazivom „10 za Bihać“, a koji predstavlja konkretan popis procesa i projekata koje želimo sprovesti u djelo.

Ovo je javni poziv svim političkim partijama na konsenzus oko projekata za čiju realizaciju ćemo se zalagati do kraja tekućeg mandata i nećemo pristati na ucjene pojedinaca koji svoju političku podršku pokušavaju pretočiti u ličnu korist.

Domaćinskim i kontroliranim budžetskim upravljanjem i vođenjem umjerene politike, uspjeli smo osigurati sredstva i stvoriti administrativne preduslove, a u narednom periodu potrebno je da osiguramo i političku podršku u Gradskom vijeću, kao i na višim nivoima vlasti, za donošenje Odluka koje trebaju dati zeleno svjetlo realizaciji pobrojanih procesa i projekata.

“10 za Bihać”

1. Rješavanje migrantske krize u Bihaću
(migracije su globalni problem i u njegovo rješavanje konačno se mora uključiti federalna i državna vlast)

2. Nastavak realizacije projekta Aerodrom Bihać
(obezbijeđena potrebna dokumentacija, potrebno osigurati suverene garancije za investitore putem prenosa vlasništva na Federaciju BiH)

3. Nastavak ulaganja u NP „Una“ i turističku infrastrukturu
(obezbijeđena potrebna dokumentacija i sredstva sa viših nivoa za vodovodnu mrežu i asfaltiranje puta u NP „Una“, potrebno obezbijediti i vlastita sredstva u budžetu za 2020. god.)

4. Izgradnja kružnog toka Kamenica, devijacije puta AVNOJ-a, treće trake Gorjevac i zaobilaznice Izačić – Bihać
(obezbijeđena sredstva s viših nivoa vlasti, pribavljanje dokumentacije u toku)

5. Investicije javnih preduzeća BH Telecom, BH Pošta, Elektroprivreda i Agencije za vodno područje rijeke Save
(potrebno dovršiti proces donošenja zakonskih akata u oblasti koncesija i vodotoka FBiH koji su zapreka razvoju Grada i zbog kojih grad na godišnjem nivou gubi značajna sredstva)

6. Izgradnja infrastrukture i proširenje poslovnih zona Kamenica i Kombiteks
(obezbijeđena donatorska i sredstva s viših nivoa vlasti, pribavljanje dokumentacije u toku, potrebno obezbijediti i vlastita sredstva u budžetu za 2020. god.)

7. Rekonstrukcija sportske dvorane „Luke“
(obezbijeđena vlastita sredstva i potrebna dokumentacija)

8. Početak izgradnje Gradskog bazena „Prekounje“ i pomoćnog terena NK “Jedinstvo” Bihać
(obezbijeđen dio vlastih sredstva i potrebna dokumentacija)

9. Izgradnja prvog Coworking prostora i centra za mlade u Bihaću
(obezbijeđena donatorska sredstva i potrebna dokumentacija)

10. Rekonstrukcija kompletne javne rasvjete u Bihaću
(obezbijeđena sredstva iz EU fondova i potrebna dokumentacija)

Javno nudimo partnerstvo u započinjanju procesa i projekata za koje su stvorene neophodne pretpostavke da dođe do njihove realizacije u narednih godinu dana i pozivamo sve političke partije koje participiraju u političkom životu grada Bihaća i BiH na političku mudrost i zrelost, da u narednih godinu dana sve snage usmjerimo u realizaciju tih procesa i projekata koji se bez političke podrške na gradskom nivou, kao i na višim nivoima vlasti, ne mogu realizirati.

POMAK BIHAČ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button