VIJESTIZanimljivo

Slike iz djetinjstva urezane u naša sjećanja – nisci šumskih jagoda

Jedna od najzdravijih sorti jagodičastog voća iz porodica ruža – divlja šumska jagoda, delicija koja je obilježila naše djetinjstvo i odrastanje

Mjesec je maj, dolazi košnja, a s’ prvim otkosima dozrijeva i prvo “kolo” šumskih jagoda. Zdušno, kolektivno kao djeca, uvijek smo se radovali i na svaku pomisao prve ubrane jagode. Dolazile su nam majem, u potpunosti odlazile tek augustom, tako da je taj međuvremenski period, nekad, za nas djecu bio pravi, željno isčekivani raj.

Koliko smo se samo radovali prvim otkosima trave vrijednih kosaca, tik iza kojih smo se znali užurbano kretati i kupiti netom odsječene kolonije jagoda, te ih vješto nizati na već unaprijed pripremljene niske, takmičeći se čiji će biti veći i ljepši.

Kosce smo željno isčekivali i iz razloga što su im prvi otkosi najčešće otpočinjali od najnepristupačnijeg dijela livade koje su bile omeđene živicama ili šumama, a uz koje su se protezali i iz kojih su virili crvenkasti plodovi naših tek sazrelih poslastica. Prvi otkos oslobodio bi nam i prostor i vidik te bi bili sigurni da nam put ne priječi koja zmija, a onda zna se, svi u trk.

Da ne pominjemo jednodnevne školske izlete u prirodu, šumu i šumske proplanke… Cilj nam je uvijek bio isti: ubrati što više jagoda, nanizati što više nizaka, biti u tome brži i spretniji od drugih. Znalo se brati i u staklenke – tegle, međutim, to je bilo manje atraktivno i djeci ne baš posebno zanimljivo, nizak je uvijek bio u prvom planu.

Beru li i imaju li djeca danas priliku uživati i sladiti se šumskim jagodama, za nas je nepoznanica, ali znamo da smo mi, mislimo na generaciju koja je danas u drugoj životnoj dobi, pa i na onu u trećoj, istinski uživali, cijenili i znali se radovati svakom novom svitanju dana, posebno u proljeće, kada jagode i trešnje dospijevaju.

Ovih par fotografija vjerovatno će nas starije na trenutak vratiti malo u sretno djetinjstvo, pa uživaje prisjećajući se istog, a ovi mlađi, neka pokušaju pronaći kakav šumski proplanak ili livadu s jagodama, pa neka u javi slade se i uživaju.

jagodez


nizn


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button