Nauka, tehnologijaVijestiZanimljivo

Solarna oluja večeras bi mogla stići do Zemlje – moguć Blackout kao i zdravstveni problemi…

Sunčeve oluje mogle bi večeras stići do Zemlje, moguće posljedice po tehnologiju i naše zdravlje

U nadolazećoj noći, solarne oluje mogle bi pogoditi Zemlju. One su uzrokovane eksplozijama u sunčevoj pjegi AR2975. Prema procjenama stručnjaka, nedavno je registrovano 17 (većih) eksplozija.

Američka meteorološka agencija NOAA sada upozorava na nekoliko solarnih oluja koje bi mogle pogoditi našu planetu u četvrtak navečer (31. marta 2022.).

Ono što zvuči kao bezopasna prirodna pojava, u praksi bi moglo imati krajnje neugodne posljedice.

Budući da solarne oluje ne ugrožavaju samo opskrbu električnom energijom, one mogu dovesti i do globalnog kolapsa interneta. Radio i mobilne telefonske mreže također mogu biti poremećene – neminovnost je neizbježna. Razlog za to su električno nabijene čestice koje erupcijama dospiju do zemlje.

Prema američkim stručnjacima za vremenske prilike, očekivane oluje trebale bi predstavljati samo “manju” prijetnju Zemlji. Pored mogućeg, ali samo uslovno vjerovatnog zamračenja, za mnoge postoji još jedna neugodna posljedica.

Prirodni fenomen izazvan erupcijama na suncu može izazvati i fizičke reakcije kod osjetljivih ljudi. Prema studijama, osim bolova u zglobovima i vrtoglavice, mogu se javiti i poremećaji spavanja, raspoloženje također može da trpi, a kao posljedica mogu se pojaviti i napadi depresije, kažu medicinski stručnjaci.

Posljednja velika solarna oluja dogodila se u kasno ljeto 1859. godine. U to vrijeme, sjeverno svjetlo moglo se vidjeti čak do Rima, Kube i Havaja. Dalje na sjeveru, telegrafske linije postale su toliko opterećene da su se papirići primatelja zapalili.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button