VIJESTI

Dok čeka poziv na transplantaciju, Emira gledala brata i oca kako umiru

SUDBINE: Bišćanka već šest godina očekuje poziv u Francusku

Emira Sušić uplatila 80.000 KM, ali se čeka na umrlog donora za transplantaciju

 

IZVOR: Dnevni avaz

AUTOR: M. Mujadžić

U Bosni i Hercegovini ima oko 3.000 bubrežnih bolesnika koji ovise o dijalizi. Mnogi od njih decenijama odlaze na mukotrpne terapije o kojima im ovisi život. Transplantacija je za većinu nedostižna, pogotovo za one koji su duži period vezani uz aparate.

Šanse da dobije novi bubreg svakim danom sve su manje i za Bišćanku Emiru Sušić, čiji život već šesnaest godina ovisi o dijalizi.

Prvi izbor

Prije šest godina, putem Otvorene mreže, uplatila je 80.000 KM i time sebi osigurala mjesto za kadaveričnu transplantaciju u Francuskoj. Ali, nijednom nije bila birana i nikad nije bila prvi izbor.

– Sve su vrijeme govorili da bi transplantacija trebala biti u roku od tri godine, a kasnije, nakon četvrte i pete godine, kažu, problem su antitijela. Ja svaka dva do tri mjeseca vadim krv na dijaliznom odjelu u Bihaću i šaljem u Francusku. Tražim sve vrijeme da ja vidim taj nalaz antitijela, da vidim šta je problem i šta je doktor iz Francuske rekao, a ne da mi se svih ovih godina usmeno prenosi – kaže Sušić.

Foto: Emira već 16 godina na dijalizi

Emira već 16 godina na dijalizi

Dok čeka na listama stranih klinika, Emira ne može živjeti bez dijalize. Tri puta sedmično priključena je na aparate za dijalizu a u međuvremenu, zbog iste bolesti počeli su se gasiti i životi njenih najmilijih. Brat joj je umro prije nekoliko dana u 37. godini života, nakon 13 godina provedenih na dijalizi.

– Gledala sam svog oca osamnaest godina kako odlazi na dijalizu i umire, stadij po stadij. Nakon trinaest godina života na dijalizi, nedavno mi je i brat umro na mojim rukama. Ja isto očekujem. Ne mogu očekivati bolje, ništa ne mogu čekati nego isto što i moj otac i brat – kaže Emira.

Rijetka krvna grupa

U Otvorenoj mreži potvrdili su nam su nam da je Emira skoro šest godina na listi za kadaveričnu transplantaciju u Francuskoj, što zapravo znači da se čeka na umrlog donora za transplantaciju.

– Svih šest godina, redovno smo u Francusku slali nalaze krvi Emire Sušić i oni su pokazivali da ima visoko senzibilizirana antitijela, krvnu grupu B i plus s umrlih donora u Francuskoj kojih ima 1.000 otprilike godišnje, samo četiri posto populacije ima tu krvnu grupu. Specifična je i vrlo teška situacija za kadaveričnu transplantaciju. Da je živi donor, ona bi davno dobila bubreg – kaže Almir Ćehajić Batko iz Otvorene mreže.

Narod se pita šta je s parama

– Mene narod i dalje pita je li mi transplantiran bubreg, kada ću to završiti. Narod se pita šta je s parama, možda misle da nisam uplatila pare. Žao mi je što sam skupila novac i da se ništa ne rješava – kaže Sušić.

Pokušaj s najnovijom metodom

Nadu za korak naprijed nakon dugih i neizvjesnih šest godina Emiri je ulio sastanak s predstavnicima Otvorene mreže i ljekara iz Francuske koji je u decembru boravio u BiH.

– Doktor iz Francuske ponudio je najnoviju metodu kojom ćemo pokušati da desenzibiliziramo njena antitijela i tu ćemo, naravno, pokušati i da dobijemo podršku države. Taj program, da se operu njena senzibilizirana antitijela, trajao bi 40 dana. U tome svemu očekujemo i podršku države. U svakom drugom slučaju s trenutnim stanjem antitijela, kada bi bila na transplantaciji, ona bi izgubila život – kazao je Ćehajić.

Emira kaže da joj potrebno dodatnih 20.000 eura za taj program.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button