PRIRODNE LJEPOTEVideoVIJESTIZanimljivo

GOLA PLJEŠEVICA – POGLEDAJTE PREKRASNE SNIMKE BIŠĆANINA SANELA KURTAGIĆA KOJI ĆE OSVOJITI VAŠA SRCA…

“Pliševica lipotica”

Na Goloj Plješevici ili Golovrhu, kako mi koji živimo na širem platou u podnožju planine ljepotice, Plješevice (izvorno hrvatski Plješivica, što znači go, ćelav, bez drveća i vegetacije), od davnina zovemo njen vrh, u bivšoj Jugoslaviji bio je stacioniran radarski položaj (RP) ili bolje reći radarski sistem koji je djelovao u sklopu vazduhoplovne  baze Željava.

O kolosalnoj građevini vazduhoplovne baze Željava, koja je obuhvatala kompleks 30-ak km dugih tunela u utrobi Plješevice, 5 avionskih pista u podnožju i još mnogo toga, te o njenom položaju, ulozi i značaju za JNA i bivšu Jugoslaviju, napisane su čitave storije.

Plješevica planina je prirodna granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svojom dužinom prostire se sjeverozapad-jugoistok. Najve-im dijelom prekrivena je gustom šumom.

Najznačajniji vrhovi Plješevice su: Ozeblin (1657 m), Gola Plješevica (1648 m), i Kremen (1591 m).

Pripada Dinarskom planinskom sistemu. U podnožju Plješevice, na bosanskohercegovačkoj strani u blizini Bihaća nalazi se aerodrom Željava, nekada vojni aerodrom JNA, danas napušten i van upotrebe. Na jednom od vrhova nalazi se telekomunikacijski predajnik i televizijski odašiljač kojeg koristi Hrvatska, te radar koji je bio u sklopu vojnog kompleksa aerodroma Željava

Evo, u prilogu ispod, nekoliko prekrasnih snimaka Gole Plješevice koje je zabilježio i na Facebooku objavio Bišćanin Sanel Kurtagić.

Uživajte u ovoj prirodnoj ljepoti.,

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button