VIJESTIVikići/IzačićZanimljivo

Izačić: Unikatno, gotovo nestvarno i nerealno, kao iz neke lirsko-epske romanse

Danas su kočije ili fijakeri prava rijetkost i najčešće su u službi turizma kao posebna atrakcija i odličan način i mamac za privlačenje gostiju.

Nekad su služile kao glavno sredstvo za prijevoz putnika, posebno su ih koristile i imale u vlasništvu privilegovane i više kaste ljudi. Kasnije su korištene i kao glavni modeli pri kreiranju i konstrukciji prvih, pionirskih, motornih prijevoznih vozila koja, su ih vremenom potpuno izbacila iz upotrebe.

Zato, danas vidjeti ovakav unnikat na našim ulicama predstavlja poseban doživljaj, ugođaj, a i nemjerljivo zadovoljstvo koje se rijetko čime može porediti. Još ako imate mogućnost koristiti usluge prijevoza i provozati se ovakvom ljepoticom, onda je to nešto posebno.

Ova prelijepa kočija na fotografijama vlasništvo je Samira Aličića iz Izačića, koji se eto potrudio i dao nam svima priliku da uživamo gledajući je kako “plovi” našim sokacima, pa i samu šansu da se njom i provozamo, naravno ukoliko imamo želju.

Kako kaže Samir, za početak kočija će krstariti na relaciji Izačić – Vikići, a probnu vožnju je već odradio.

Bećar i Zlatko upregnuti u ovu skladno uređenu ljepoticu, na priloženim fotografijama izgledaju impozantno. Kakav li je samo još ugođaj u stvarnosti provozati se i na trenutak družiti s’ njima?, dok ne iskoristimo tu mogućnost, o tome možemo samo sanjariti.

O stvarnim daljnjim dugoročnim planovima i namjerama, koje Samir ima sa kočijom, malo znamo, ali ne sumnjamo da su planovi veliki i o njima ćemo pisati kasnije.

Vama koji se odlučite provozati ovom ljepoticom, želimo ugodnu vožnju, zabavu i mnogo lijeih trenutaka, posebno na relaciji Izačić – Vikići – Izačić, a Samiru da istraje u svojim plemenitim namjerama.

Foto: Samir Aliččić i Zilka Kahrić

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”59” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”120” thumbnail_height=”80” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”1” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” ngg_triggers_display=”always” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button