Sci/TechUMJETNA INTELIGENCIJA-AIVIJESTI

Milijarde dolara za xAi: Musk napada OpenAI

Elon Musk i njegova tvrtka xAI odavno su ušli u utrku za AI prevlast. Sada tehnološki milijarder očito želi prestići vodeći OpenAI. Investitorima promovira svoj poslovni model a cilj su mufinanciranja vrijedna milijardu dolara.

Kada je AI startup OpenAI pokrenuo tehničku revoluciju generativne umjetne inteligencije sa svojim chatbotom, ChatGPT, krajem 2022., to je izazvalo pravu pomamu investitora u ovom sektoru tehnologije u nastajanju.

Milijarder Elon Musk tehnički je odavno ušao u utrku za prevlast sa svojom AI tvrtkom xAI. Musk je bio jedan od suosnivača OpenAI-ja 2015. ali se tri godine kasnije posvađao s tvrtkom i ponovno otišao.

Muskova tvrtka objavila je rat velikim AI igračima. Predana je razvoju takozvane opće umjetne inteligencije (“Artificial General Intelligence” ili skraćeno AGI) – AI koja, za razliku od chatbota poput ChatGPT-a, može držati korak s ljudskim umom. Cilj xAI-ja je, kako Musk kaže, razumjeti pravu prirodu svemira”.

Prema medijskim izvještajima Musk je u pregovorima s investitorima kako bi održao korak s vrhunskim AI-om, OpenAI-jem. Oni bi trebali pomoći xAiju s tri milijarde dolara u rundi financiranja, objavili su “Wall Street Journal” i “Bloomberg”.

Ovo bi vrijednost xAI-a diglo na 18 milijardi dolara. Tvrtke rizičnog kapitala, Gigafund i Steve Jurvetson, prema doušnicima koji citiraju “WSJ” i “Bloomberg”, navodno podupiru ovaj Muskov projekat. E-poruke o potencijalnom financiranju, uključujući prezentaciju od otprilike 20 stranica, kratku prezentaciju poslovne ideje, kruže među investitorima rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini, citirao je Bloomberg osobu koja je primila e-poštu.

Iako je multimilijarder Musk jedno vrijeme opetovano upozoravao na opasnosti umjetne inteligencije, čak je AI opisao kao “našu najveću egzistencijalnu prijetnju”, ipak se upustio u utrku razvoja iste.

Musk predviđa da će umjetna inteligencija biti inteligentnija od najinteligentnijeg čovjeka već 2025. ili 2026. godine.

Prema Muskovoj vlastitoj izjavi xAi se bavi osiguranjem sigurnosti tehnologije. “Najsigurniji način za izgradnju umjetne inteligencije je izgradnja one koja je maksimalno znatiželjna i traži istinu”, rekao je on u online razgovoru na Twitteru. Takva umjetna inteligencija bila bi više zainteresirana za čovječanstvo nego za njegovo uništavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button