BIHAĆTradicijaVIJESTI

“GURMAN”- MJESTO GDJE SE NEKAD JEO NAJBOLJI BOSANSKI LONAC I…

Miomiris čorbi i drugih tradicionalnih bosanskih jela širio se svud naokolo, ponekad se mogao osjetit čak i u susjednoj ulici

Restoran “Gurman”, smješten u centru grada u Ulici Bosanske državnosti, u prijeratnom periodu bio je pravi unikat, restoran sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom u kojem su jela pripremana i servirana u zemljanom posuđu, što im je davalo poseban, prirodan, ukus i kvalitetu.

Ko god da je jednom navratio u Gurman, slučajno ili sa namjerom, nije mu to bila posljednja posjeta, ma odakle bio obavezno je prvom prilikom ponovo navraćao, jer doista je bilo teško odoljeti ukusima jela ove gastronomske kuće, a posebno se izdvajao bosanski lonac.

Pored domaćih gostiju, u “Gurman” su posebno rado navraćali i turisti, oni stalni, redovni posjetioci Bihaća, a i oni koji su bili na proputovanju za Split, o čemu se i danas mogu naći, na forumima de i at domena, komentari, zapisi sjećanja i svjedočenja nekih od ondašnjih bjelosvjetskih putnika.

“Odlična, ukusna jela u malom restoranu Gurman, gdje na stolu nema jelovnika već vam konobar dođe i jednostavno kaže: izvolite, šta ćete jesti?”, pišu nekadašnji strani posjetioci na forumimima, naglašavajući kako se u “Gurman” obavezno moralo navratiti.

“Gurman” je radio čak i u ratu, nastavio raditi i u post-ratnom periodu, sve dok ga u ljeto 2012. godine nije progutao veliki požar.

Danas su ostala samo sjećanja na taj mirni kutak u koji su mnogi hitali kako bi uživali u najboljim bosanskim kulinarskim specijalitetima.

Gurman u plamenu – juli 2012. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button