Medicina/ZdravljeSci/TechVIJESTI

Amerikanci razvili lijek koji obnavlja kičmenu moždinu

kicmena mozdinaAmerički naučnici razvili su lijek koji može obnoviti kičmenu moždinu na mjestu povrede kod laboratorijskih glodavaca. Lijek potiče živce u kičmenoj moždini da rastu i premoste povredu.

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu “Nature”, većina štakora nakon ubrizgavanja lijeka pokazala je neki stepen pokretljivosti i kontrole mokraćnog mjehura.

Lijek djeluje tako da ometa “ljepljive” proteine koji sprečavaju živčane stanice u rastu nakon povrede.

Naučnici su kazali da se moraju provesti daljnja ispitivanja, no humanitarna organizacija “Spinal Research” navodi kako je postignut stvarni napredak.

Povrede kičmene moždine ometaju kontinuirani protok električnih signala iz mozga u tijelo i mogu dovesti do paralize ispod mjesta povrede.

Tim na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Case Western Reserve u Ohiou kaže da ožiljno tkivo, koje se formira nakon povrede, sprečava obnovu kičmene moždine jer stvara proteine koji djeluju poput ljepila.

Dugački iglasti dijelovi živaca, tzv. aksoni, zapetljaju se u ljepilo ako pokušaju rastom premostiti mjesto povrede. Naučnici su ubrizgali lijek ispod kože štakora i on je prešao u moždinu i omeo aktivnost ljepljivih proteina.

– Bilo je nevjerovatno – aksoni su rasli i rasli – kazao je voditelj istraživanja Jerry Silver.

U istraživanju je 21 od 26 štakora pokazalo neki stepen oporavka, bilo u sposobnosti kretanja, bilo u funkciji mokraćnog mjehura. Potrebna su daljnja testiranja na većim životinjama prije nego što počnu ispitivanja na čovjeku.

Autor: Onasa

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button