BIHAĆKorona virusVIJESTI

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić donio Odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja budžetskih rashoda i izdataka

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je na prijedlog Službe za finansije, a na osnovu člana 36. Zakona o budžetima u Federaciji BiH, člana 18. stav 1 Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Bihaća za 2020.godinu i člana 142. stav 2 Statuta Grada Bihaća, donio Odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja rashoda i izdataka u Budžetu Grada Bihaća za 2020. godinu.

Ovom Odlukom obustavlja se izvršavanje rashoda i izdataka u Budžetu Grada Bihaća koji nisu nužne i hitne prirode zbog slabijeg priliva sredstava u odnosu na planirana i pod pretpostavkom da će priliv sredstava u Budžet Grada u narednom periodu imati tendenciju značajnog pada, a što je posljedica proglašenja stanja nesreće uzorkovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

Odluka će biti na snazi nardenih 45 dana, a tokom narednih 30 dana pratit će se nivo ostvarenja prihoda, što će dati parametre za pripremu prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Grada Bihaća (rebalans).

„Ova mjera privremene propisana je Zakonom o budžetima i mi je primjenjujemo na vrijeme jer želimo da savjesno upravljamo Budžetom Grada po osnovu kontrole punjenja Budžeta na dnevnom nivou. Stvaranje novih rashoda koji u vrijeme trajanja pandemije nisu nužni zaustavio sam i ranije direktnom naredbom svim službama Grada Bihaća, ali kako je Zakon predvidio ovakve situacije i daje nam mogućnost da to bude i zvanično, smatrao sam da je potrebno tako i postupiti, ako ništa zbog građana koji moraju biti upoznati da se njihovim novcem upravlja pažljivo. Ova Odluka ne znači potpunu suspenziju budžeta već usporavanje izvršenja rashoda jer ne želimo stvarati nove obaveze koje možda nećemo moći izmiriti, a sa druge strane stvaramo prostor kako bi detaljno mogli razraditi mjere iz nadležnosti Grada za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće zbog koronavirusa“, rekao je Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button