BiHKorona virusVIJESTI

Hoće li smrt mlade majke iz Sarajeva konačno razbuditi neodgovorne – covid-19 odnosi i mlade živote

Smrt Belme Šoljanin (37), mlade majke troje djece iz Sarajeva koja je bila zaražena koronavirusom odjeknula je i sledila mnoge i koji je nisu poznavali.Previše je mladih ljudi preminulo od početka epidemije koronavirusa, a naročito tokom ljeta i krajnje je vrijeme da se svi pojedinačno zapitaju jesu li učinili dovoljno da zaštite i sebe i ljude oko sebe.

To je prvi i osnovni korak koji bi trebali preispitivati u kontinuitetu.

Belma Šoljanin je bila jedna od onih koja je bila odgovorna i pozivala na odgovornost u doba korone. Posljednjih šest godina posvetila je majkama i bebama, osnivajući prvo Facebook grupu posvećenu savjetovanju mladih majki koje se suočavaju sa brojnim izazovima, a sve je kasnije preraslo u osnivanje Instituta za majku i dijete.

Hiljade majki je danas uzdahnulo na vijest da je ova vrijedna i angažirana osoba izgubila bitku nakon teške upale pluća izazvane koronavirusom.

I prije Belme BiH je izgubila još nekoliko izuzetno mladih osoba kao posljedica pandemije. Pitanje je koliko smo se od marta, kada su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa u našoj zemlji do danas zapitali jesmo li odgovorni i jesmo li učinili dovoljno svi da spasimo mlade živote i živote svih generalno.

Uz sve nedostatke i manjkavosti zdravstvenog sistema, čekanje famoznog puta pacijenta i još mnogo toga, lični odnos prema pandemiji je primarni i vjerovatno najvažniji.

Stoga je danas kao nikad prije važno da radimo na odgovornom postupanju, da nosimo maske i tražimo da se nose maske, da se zaobilaze veliki rizični skupovi, da računamo da ćemo tako nekome možda spasiti život i da izravnamo krivu, kao što smo težili u martu i aprilu, piše Klix.

Institut Za Majku i Dijete

 S tugom, žaljenjem i nevjericom danas se opraštamo od naše Heroine, sestre, prijateljice, borca za sve majke i djecu svijeta. Toliko smo planova imale i toliko volje da promjenimo loše, da budemo podrška tamo gdje sistem nije bio. Ono što bi Belma voljela i radila je na tome da sistem počne brinuti za trudnice, za najranjiviju kategoriju o kojoj niko ne priča. Čak i u ovim teškim trenutcima trebamo se zapitati o svim trudnicama pozitivnim na Covid, kakav je njihov put do bolnice za porod i zašto one nemaju poseban odjel za porod, nego budu smještne u podhrastove s ostalim bolesnim građanima. Draga Belma, niko nikad neće moći svim trudnicama i majkama biti podrška kao što si ti to radila. Ti si naša hrabrost, ljubav i snaga. Veliki borac za pravdu, nemoćne i sve u potrebi. Ostavila si nam u amanet veliki zadatak, da se tvoje ime spominje po dobru i da nastavimo tvoju misiju. Ne želimo da vjerujemo da više nisi s nama. Inna lillahi ve ina illejhi radžiun. Ispred kolektiva Institut za majku i dijete izražavamo duboko i iskreno saučšće porodici i prijateljima😔

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button