HISTORIJAVIJESTIZanimljivo

Gdje “Fićo” nije stizao tu je bio presretač “tristać”…

Generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji (SFRJ) vjerovatno se sjćaju popularnog “tristaća” – Fiata 1300/1500 (Miletrecento), kod nas Zastava 1300, kojeg je Italija proizvodila od 1961. do 1977. god. a kod nas u bivšoj “Jugoslaviji” “tristać” se proizvodio od 1961. do 1979. god.

Ukupno je kod nas proizvedeno 201.160 komada “tristaća”. Bio je najbolji auto (shodno svom vremenu) kojeg je Zastava ikad proizvodila, smatrali smo ga jugoslovenskim mercedesom, a pojedinci su čak i mercedesov znak znali okačiti na haubu.

U ondašnje vrijeme u SFRJ je važio za jedan od najbržih automobila pa ga je policija koristila kao presretača, čiji motor je bio napumpan dodatnim konjskim snagama.

Dakle, gdje “fićo” nije stizao, tu je bio presretač “tristać” tako da se lopovi ni jednog trenutka nisu mogli osjećati sigurno.

“Tristaća” danas nema ni u snu. Rijetko se mogu videti i po avlijama kao priručni kokošinjci a gotovo da ih više nema ni po auto-otpadima.

Povezani članci

2 komentara

  1. Ma dajte, budimo ozbiljni! Sredinom 70-ih je i običan Golf bio brži od toga, a da ne govorimo o Golfu GTI. Gastarbajteri u Njemačkoj su vjerojatno mogli priuštiti i nešto još bolje što bi bez problema pobjeglo Tristaću.

    1. Bero 768, tekst jeste možda malo preagresivno napisan, međutim, činjenice stoje. Motori tristaća, koje je nekad koristila bivša milicija, bili su “napumpani” dodatnim konjskim snagama i apsolutno vladali cestama. Golf se u TAS-u počeo proizvoditi tek 1976. godine. O gasterbajterskim autima ne bi.

      Lijep pozdrav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button