Korona virusVIJESTI

Karantena za putnike sa Balkana mogla bi biti realnost uprkos negativnom testu na virus korona

Karantena usprkos negativnom koronskom testu? Ovo bi mogla postati realnost za putnike sa zapadnog Balkana.

Zbog širenja virusa korona širom svijeta, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova (BMEIA) savjetuje da se građani suzdrže od nepotrebnih putovanja, posebice putovanja na godišnji nodmor. Iako se bez ograničenja može putovati u Sloveniju i Hrvatsku vlada je objavila upozorenje najviše razine sigurnosti u za  putovanja u zemlje zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Svatko ko se  Austriju vraća iz ovih zemalja mora proći 14-odnevnu karantenu ili pokazati negativan Covid-19 test koji ne smije biti stariji od četiri dana.

“Ako se tijekom karantene napravi test na virus koronu i ispostavi se da je negativan, karantena se može prekinuti”, ističe savezna vlada.


Kako prenosi portal “Kosmo”,  sve je više slučajeva kada negativni test na virus korona više nije dovoljan kako bi se moglo ući u Austriju bez karantene. To su slučajevi posebno za putnike u autobusu.

Razlog je razumljiv, ali sigurno neugodan za mnoge putnike: u autobusu se ne može osigurati poštivanje higijenskih mjera niti isključiti mogućnost da se putnici zaraze tijekom dugog putovanja u malom zatvorenom prostoru. Zbog toga se putnici u Austriji mogu staviti u karantenu uprkos negativnom PCR testu. “Kosmou”  je to potvrdila granična policija Nickelsdorf i odnosi se i na privatne putnike u automobilima.

Kancelar upozorava i na “jeftine balkanske testove”

S obzirom na stalno povećavanje broja zaraženih virusom korona, ove drastične mjere nisu iznenađujuće. “Svakodnevno imamo slučajeve zaraza koje se uvoze i koje su povezane sa Balkanom”, kazao je kancelar Sebastian Kurz.

Šef ÖVP-a stoga je upozorio “Za sada se suzdržite od putovanja na Zapadni Balkan”.

Istodobno, kancelar je upozorio i na  “jeftine balkanske testove kako bi se dokazao slobodnim”.

Corona testovi na međunarodnoj zračnoj luci Beč su alternativa. Međutim, to nisu jeftine i koštaju 190 eura po osobi, piše austrijski Heute.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button