Izačiću ponosan mi budiMz IzačićNaši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTIVikići/Izačić

Održana 30. manifestacija „Izačiću, ponosan mi budi“

Danas, 14. 8. 2022. godine, svečano je obilježena 30. tradicionalna manifestacija “Izačicu, ponosan mi budi.”

Centralna manifestacija počela je u 20.00 sati a prethodno je u izačićkoj džamiji, u 17.00 sati, klanjan ikindija namaz i proučen tehvid, potom je upriličen obilazak i posjeta spomen sobe u Izačiću i spomen obilježja u Vikićima, a ove je godine u čast poginulima borcima po prvi put trčan i maraton Bihać-Izačić, predvođen Asmirom Islamovićem, Adisom Jusićem, Elvirom Lelom Rekićem.

U prisustvu mještana Izačića, demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, te predstavnika Grada Bihaća, Vlade USK-a i Vlade F BiH, na sportskom igralištu OŠ Izačić održana je 30. tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“.

Manifestacija koja baštini herojsku borbu mještana Izačića u odbrani grada Bihaća i države BiH i ove godine bila je prilika da se prisjetimo doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, na herojsku borbu Izačićana i Vikićana trajno će podsjećati imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića.

Na značaj obilježavanja ovog i svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić,,Izet ef. Šahinović, imam džemata Izačić, Hamdija Abdić, ratni komandant 5. korpusa Armije R BiH, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH i Mirsad Terzo, ministar za boračka pitanja F BiH.

FOTO: Facebook

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button