Na današnji dan, prije 14. godina, svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Povodom 14. godišnjice otvorenja obnovljenog Starog mosta u Mostaru, danas je organizovana svečanost kojoj su prisustvovala mnogobrojna izaslanstva, predsjednici država, premijeri, ministri vanjskih poslova, članovi kraljevske obitelji kao i brojnih predstavnici međunarodnih organizacija.

Kompletna obnova Starog Mosta, remek-djela i bisera orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, trajala je gotovo 7 godina.

Sagradio ga je 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Čvrsto je stajao 427 godina sve dok nije srušen tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine, a obnovljen je nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine.

Stari most ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime). Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve. Upornjaci su visoki 6,53 metra (za vrijeme ljetnog vodostaja), a luk od njih započinje dekorativnom simom visokom 32 cm, od nje je luk mosta visok 12,02 metra.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u junu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, u povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, tradicionalno će večeras organizovati manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojoj će, pored ostalih visokih dužnosnika, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković te premijer Grčke Alexis Tsipras.

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.