BiHVIJESTI

Čović svečano uručio bh. zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uime BiH danas je predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, upriličena je u Bruxellesu.

Čović je izrazio zadovoljstvo što danas uime naroda i građana predaje zahtjev za članstvo, te je kazao da je BiH ispunila sve ono što je obećala da će ispuniti u posljednjoj godini.

Ocjenjujući da je pred BiH sada veliki posao, naglasio je da će ova godina biti godina reformi kako bi BiH sustigla svoje susjede na putu evropskih integracija.

Koenders je pohvaljujući usvajanje Reformske agende i Akcionog plana, kazao da je današnji čin zapravo prvi korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Svečanosti je prisustvovala i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn koji su čestitali BiH ističući da je ovo početak napornog rada.

Oslobodjenje.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button