ObrazovanjeVIJESTI

Na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici ekipa “Malac genijalac Bihać” osvojila 3 medalje

Ova manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim vJeštinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi.

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspješan trening mozga kreiran sa idejom da se vježbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika.

Grad Beograd bio je domaćin međunarodnog takmičenja – Olimpijade u mentalnoj aritmetici. Veliki intelektualni megdan održan je u kongresnoj dvorani Sava centra sa 1.200 učesnika, 182 školice, 15 zemalja, a ispred Grada Bihaća nastupala je ekipa “Malac genijalac Bihać”koja je osvojila tri medalje – jedno zlato i dvije bronze.

U mentalnom dijelu takmičenja, zlato je osvojio Faris Mahmutović uzrast do 10. godina, a bronzu Alina Islamović uzrast do 8. godina koja je i u pismenom dijelu takmičenja osvojila brozanu medalju.

Cijela ekipa bihaćkih genijalaca (FARIS, ALEM, TAJRA, ORHAN, FARUK, ALINA, NEDIN) ove godine imala briljantan uspjeh i u svakoj kategoriji takmičenja su imali super finaliste(TOP 10 UČENIKA).

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je ostvarila izuzetan uspjeh u čemu veliku ulogu imaju naši bihaćki genijalci. U mentalnom računanju 25 školica iz Bosne i Hercegovine je osvojilo 2 zlata, 3 srebra i 4 bronze, od čega je jedno zlato i jedna bronza iz Bihaća.

Iskrene čestitke našim malim genijalcima…

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button