ObrazovanjeVijesti

Na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici ekipa “Malac genijalac Bihać” osvojila 3 medalje

Ova manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim vJeštinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi.

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspješan trening mozga kreiran sa idejom da se vježbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika.

Grad Beograd bio je domaćin međunarodnog takmičenja – Olimpijade u mentalnoj aritmetici. Veliki intelektualni megdan održan je u kongresnoj dvorani Sava centra sa 1.200 učesnika, 182 školice, 15 zemalja, a ispred Grada Bihaća nastupala je ekipa “Malac genijalac Bihać”koja je osvojila tri medalje – jedno zlato i dvije bronze.

U mentalnom dijelu takmičenja, zlato je osvojio Faris Mahmutović uzrast do 10. godina, a bronzu Alina Islamović uzrast do 8. godina koja je i u pismenom dijelu takmičenja osvojila brozanu medalju.

Cijela ekipa bihaćkih genijalaca (FARIS, ALEM, TAJRA, ORHAN, FARUK, ALINA, NEDIN) ove godine imala briljantan uspjeh i u svakoj kategoriji takmičenja su imali super finaliste(TOP 10 UČENIKA).

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je ostvarila izuzetan uspjeh u čemu veliku ulogu imaju naši bihaćki genijalci. U mentalnom računanju 25 školica iz Bosne i Hercegovine je osvojilo 2 zlata, 3 srebra i 4 bronze, od čega je jedno zlato i jedna bronza iz Bihaća.

Iskrene čestitke našim malim genijalcima…

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button