ObrazovanjeUSKVIJESTI

Kolaps školstva: Ispisano čak 700 učenika, višak 300 prosvjetnih radnika

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) odlučna je da ubrzo pokrene proces reforme obrazovanja u USK, u kojem ima veliki broj problema, a najveći je rapidno smanjenje broja učenika, što je proizvelo višak prosvjetnih radnika.

Mustafa Ružnić, premijer USK, kaže da su prije nekoliko mjeseci formirali komisiju koja je obišla 74 školske ustanove u kantonu i snimila trenutno stanje u obrazovanju.

“Stanje je vrlo loše. Načinjen je rendgenski snimak svake škole, evidentirano je 122 odjeljenja viška, konstatovano da nedostaje 700 učenika koji su upisani u ovu školsku godinu, a u međuvremenu su ispisani, i da je više od 300 prosvjetnih radnika praktično bespotrebno. Kada su u pitanju ti radnici u obrazovanju, ako samo pomnožimo njihov broj sa bruto ličnim dohocima, to je na godišnjem nivou sedam miliona maraka”, kaže Ružnić.

Prema njegovim riječima, izvještaj komisije je pokazao neracionalno trošenje budžetskih sredstava u brojnim obrazovnim ustanovama, a procjene su da bi se promjenom takve politike godišnje moglo uštedjeti između 20 miliona i 25 miliona maraka.

Ružnić kaže da je ovakvo stanje u školstvu rezultat rada svih dosadašnjih vlada koje su zatvarale oči pred problemima i nisu smogle hrabrosti da pristupe reformskim procesima, pišu “Nezavisne“.

“Stanje koje smo evidentirali poslužiće nam kao osnova za planiranje reformskih zahvata. U novu školsku godinu želimo da uđemo sa znatnim uštedama kada su u pitanje sredstva koja izdvajamo za obrazovanje. Ta sredstva, koja se sada nepotrebno troše, treba usmjeriti tamo gdje treba”, kazao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, planirane reforme biće bolne, ali ih je neophodno provesti u sektoru obrazovanja, ali i ostalim društvenim segmentima.

Konstantno smanjenje broja učenika proizvelo je višak nastavnog kadra, a posebno zabrinjava što znatan broj škola u narednoj školskoj godini neće biti u mogućnosti da oformi niti jedno odjeljenje prvačića, jer broj upisanih učenika ne zadovoljava važeće pedagoške standarde.

Osnovni uzrok za ovakvu situaciju su pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica s područja USK u inostranstvo.

Rezultat svega je evidentan višak prosvjetnih radnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button