Sjećanja na likove i djelaVIJESTI

Obilježen Dan branilaca Bihaća

U Muzeju AVNOJ-a danas je održana svečana akademija povodom 16. Juna – Dana branilaca Bihaća. I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća. U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Dževad Malkoč, Husein Rošić, premijer USK-a, te ratni komandanti Senad Šarganović, Mirsad Selmanović i Franjo Grgić.

„Ponosni smo da herojsku borbu i zajedništvo koje su borci pokazali tokom agresije na našu državu i na današnjoj akademiji moramo istaći da smo vodili časnu i herojsku borbu i da nemamo razloga da se sramimo na sve učinjeno tokom odbrane. Stoga ne dopustimo u miru da se borba heroja Bihaća zaboravi, jer je to naša obaveza i dužnost „ – kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.
Ratni komandanti Mirsad Selmanović, Senad Šarganović i Franjo Grgić u svojim obraćanjima osvrnuli su se na dešavanja 16. juna 1992. godine, koja su, kako su istakli, odredila tok rata u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine.

„Agresor je već mislio da će 16.juna napadom na Bihać osvojiti naš grad i završiti sa etničkim čišćenjem, no hrabri borci Bihaća i okruga ipak su imali zadnju riječi i svojom hrabrošću odbranili grad, ali i državu BiH„- kazali su komandanti Šarganović, Grgić i Selmanović.

Zahvalivši se svim braniocima i građanima koji su tokom agresije dali nemjerljiv doprinos u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je svaki patriota svojim doprinosom dao obol odbrani Bihaća i da se isti treba cijeniti i koristiti svaka prilika da se oda počast.

„Danas kada obilježavamo Dan branilaca Bihaća šaljemo poruku da smo jedinstveni i odlučni da u miru borimo se za državu Bosnu i Hercegovinu i za naše mlade naraštaje kojima moramo govoriti o herojskoj borbi. Moramo govoriti jer ne smijemo više dopustiti da naša djeca dožive sudbinu koju su njihovi vršnjaci doživjeli 1992.godine. To ćemo uspjeti ponašajući se u miru odgovorno i odlučno u obavljanju funkcija na kojima smo izabrani“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na značaj Dana branilaca Bihaća ukazali su u svojim obraćanjima i Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja USK i Husein Rošić, premijer USK-a, naglasivši da preko 12.000 boraca iz Bihaća niko ne smije zaboraviti i dopustiti da u zaborav odu herojstva i velike bitke boraca iz Bihaća tokom tri godini agresije.


GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button