EUVijesti

Od jeseni lakše do posla u Njemačkoj

Prema pisanju njemačkog “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, član SPD i Savezni ministar za rad u Vladi Njemačke, Hubertus Heil, radi na tome kako bi radnicima iz inostranstva olakšao pronalaženje zaposlenja u određenim zanimanjima.

Naime, Heil se zalaže za dodjeljivanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima gdje je evidentan manjak radne snage, kao što je npr. slučaj s njegovateljima.

Po njegovom, takvim osobam bi trebalo omogućiti da u Njemačkoj mogu tražiti posao, ali isto tako izričito isključuje mogućnost primanja socijalne naknade.

Njegovateljima iz inostranstva trebalo bi omogući dolazak na pola godine u Njemačku kako bi našli posao, misli Heil, a ako im to ne uspije, po isteku tog vremena morali bi se vratiti u svoje zemlje.

Ovdje se radi o pojednostavljenju birokratske procedure za potencijalne nove uposlenike.

Usvajanje ovog zakona o imigraciji trebalo bi biti pokrenuto do kraja godine, a njime bi se redefinisao status imigracije kvalifikovanih radnika, koji su potrebni njemačkoj privredi, čime bi se otvorila mogućnost zapošljavanja i za one koji nemaju akademsko zvanje.

Kancelarka Angela Merkel ovaj je zakon nazvala “centralnim projektom” vlade, a podržavaju ga i predstavnici njemačke privredne zajednice i poslodavci.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button