BiHBIHAĆKud VikićiKultura/UmjetnostVIJESTI

DRUGA SMOTRA FOLKLORNOG STVARALAŠTVA DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE

Drugi put zaredom grad na Uni bit će domaćin "SMOTRE FOLKLORNOG STVARALAŠTVA DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE". Manifestacija će se održati na gradskom trgu u Bihaću 12. i 13. juna, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i Grada Bihać.

Tokom ove, Druge smotre folklornog stvaralaštva dijaspore Bosne i Hercegovine građanima grada na Uni svoja umjetnička dostignuća predstavit će brojna kulturno-umjetnička društva: KUD BiH Linz i KUD Divanhana iz Austrije, KUD Dukat iz Švedske, KUD Sevdah i KUD Nur iz Hrvatske te KUD Vikići Vikići, Tamburaški sastav Bedem, AKUD "Slobodan Princip Seljo" i KUD Stari grad Ostrožac iz Bosne i Hercegovine.

Plan i program 2. folklorne smotre

11.06. – Dolazak folklornih grupa, smještaj u Hotelu Park i večera

12.06. – PETAK

 8:00  –  9:00 –  Doručak u hotelu    
10:00 – 12:00 –  Obilazak centra Bihaća
Kapetanova kula, Džamija Fethija, Turbe, Bihaćki bedem
13:00 – 14:30 – Rručak    
16:00 do 16:30 –  Priprema folklornih grupa za defile, postavljanje u kolonu po rednom broju predstavljanja, DEFILE        
17:30 – 20:00 – Otvaranje II folklorne smotre bh. dijaspore    
22:00  –  Zabava uz sportske igre, karaoke i još mnoga druga iznenađenja

13.06.  SUBOTA

7:00 – 8:00 – Doručak
9:00 – Polazak ispred Hotela Park u Nacionalni park Una
10:00 – 12:00 –  Štrbački buk
13: 00 –  14:00  – Eko selo Natura        
14:30 – 15:30  – Ručak u Hotelu Park
16:00 – 17:30 – Prezentacija I edukacija – Kemal Borovac  
    
Folkloristika namjena, predstavljanje u javnosti, izvođenje,vokalna i instrumentalna priprema, narodne nošnje i rekonstrukcija kostima
Posebno namijenjeno vođi folklornih grupa i stručnim rukovodiocima. Svako udruženje se moli da na tu edukaciju dođe i po jedan plesni par.
19:00 – 19:30 – Zbor folklornih grupa, postavljanje u kolone po SUBOTNJEM rednom broju nastupa i odlazak do centralne bine.
20:00 – 22 :00 – Druga noć folklorne smotre, podjela zahvalnica i poklona domaćinu Gradu Bihać, SSDBiH  i učesnicima folklorne smotre, ZATVARANJE SMOTRE I ZABAVA U HOTELU PARK.

14. 06. – NEDJELJA

Doručak od 7:00 do 9:00
Ispraćaj folklornih grupa

Učesnici II folklorne smotre

1. KUD BiH Linz – Austrija    
2. KUD Dukat – Švedska    
3. KUD Divanhana – Austrija        
4. BKUD Sevdah – Hrvatska        
5. BKUD Nur Sisak – Hrvatska    

Domaća KUD društva:

1. KUD Vikići Vikići    
2. Tamburaški sastav Bedem    
3. AKUD "Slobodan Princip Seljo"
4.  KUD Stari grad Ostrožac

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "Sevdah" Zagreb

BKUD „Sevdah“ Zagreb osnovano je 2006. godine i vodi se kao prvo registrirano bošnjačko kulturno-umjetničko društvo u Zagrebu. Prvi predsjednik društva bio je uvaženi pjesnik Enes Kišević, a potpredsjednik i glavni koreograf dr. Muhidin Alićehajić. Posebnu važnost društvo ima zbog činjenice da je kulturno-umjetničko društvo nacionalne manjine, koje je osnovano, radi i djeluje u Zagrebu i finansira se iz državnog proračuna RH, obzirom da država potiče čuvanje i promicanje tradicionalnog i suvremenog kulturnog blaga raznih nacionalnih manjina. Na svom repertoaru bilježi uspješne koreografije kao što su igre iz sjeverne Bosne, istočne Bosne, igre iz okolice Sarajeva i samog Sarajeva, igre iz Sarajevskog polja, gluho glamočko kolo, bosansko posijelo, rugovsku svitu, svadbovske običaje Bošnjaka pod koreografskom palicom Emira Bašića. Društvo je osnovano radi razvijanja i unapređenja kulturnog prosvjetnog i zabavnog života među mladim Bošnjacima i drugima narodima koji žive u Hrvatskoj. Sudjelovali su na raznim manifestacijama i smotrama folklornog stvaralaštva. Društvo je gostovalo i na HRT-u – u Prizmi, emisiji posvećenoj nacionalnim manjinama Hrvatske.

BKUD 'Nur' Sisak

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Nur“ Sisak čuva i njeguje tradiciju, običaje i kulturu Bošnjaka. Društvo je otvoreno za Bošnjake, ali i za sve građane Republike Hrvatske. Temeljna je zadaća Društva razvijanje i unapjređivanje osobne i opće kulture svojih članova kao i afirmiranje vrijednosti kulturne baštine i suvremenog bošnjačkog stvaralaštva. Društvo sudjeluje u radu i razvoju kulturnog amaterizma u gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, te osobito potiče svoje članove na poštivanje i ljubav kako prema domovini Bosni i Hercegovini, tako i prema svojoj (uvjetno rečeno) „drugoj“ domovini Hrvatskoj u kojoj žive.
Nur je pojam koji dolazi iz arapskog jezika, a označava svjetlost, ali ne običnu svjetlost. To je svjetlost koja predstvalja nadu, svjetlost što je obasjavala grobove svetaca.
Društvo je počelo djelovati 2004. godine najprije kao folklorna skupina pod okriljem Bošnjačke nacionalne zajednice Sisačko-moslavačke županije. Povećanje brojnosti članstva u kratkom vremenu uvjetovalo je osamostaljenje, odnosno stvaranje zasebne udruge. Stoga je 30. kolovoza 2005. godine održana osnivačka Skupština, a 15. rujna registrirano je Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „NUR“ Sisak. Za prvog predsjednika Društva izabran je prof. Agan Velić (sadašnji dogradonačelnik Grada Siska), a Društvo danas vodi prof. Zijad Fuka, koji je ujedno i voditelj Društva.
U proteklom periodu društvo je imalo niz gostovanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji te BiH, a kruna dosadašnjeg rada je gostovanje u Turskoj. Društvo je bilo organizator I smotre bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava Hrvatske, održane upravo na godišnjicu društva. Nastupali su u: Bugojnu, Srebrenici, Puli, Dubrovniku, Petrinji, Tuzli, Bosanskom Novom, kao i mnogim drugim mjestima. Nastupali su i na Lipovljanski susretina (najvećoj smotri nacionalnih manjina RH). U svom repertoaru Društvo ima 10-ak koreografija vrhunskih i istaknutih koreografa.
Pristupnicu Društva je ispunilo i potpisalo do danas preko 200 članova, a od toga je više od četvrtine aktivno.

KUD BiH Linz

Postojimo od 1994. god., kao folklorna sekcija Udruženja građana BiH Linz Austrija, a radi lakše komunikacije smo samozvano KUD BiH LINZ.
Folklorna sekcija je bila a i danas je najmasovnija sekcija našeg Udruženja, tj. KUD-a, a sa ciljem, u prvom redu, druženja naše djece u dijaspori, te njegovanje i čuvanje naše kulturne bastine. Danas folklorna sekcija u našem KUD-u broji 76 članova, svrstanih u tri grupe i to: najmlađi uzrast od 3,5-12,5 godina, omladinski uzrast od 13.-21. godine, i najstariju grupu takozvanu 30+ sastavljenu od roditelja djece koja igraju. Mi se ponosimo našsom folklornom sekcijom u cijelosti, jer nam je u biti na prvom mjestu druženje, pa onda kvaliteta igranja.

KUD "DIVANHANA" Klagenfurt

Kulturno-umjetničko društvo „DIVANHANA“ iz Klagenfurta osnovano je 11. aprila 2011. godine sa idejom da okupi omladinu u dijaspori, njeguje i sačuva kulturno običajno i umjetničko naslijeđe i bogatstvo bosanskohercegovačke narodne igre i pjesme.
Kulturno-umjetničko društvo sačinjava grupa mladih, od 7 do 30 godina, koji izvode narodne pjesme i igre. Kulturno-umjetničko drustvo danas broji 60 članova od toga 40 aktivnih i 20 pasivnih.
Cilj našeg rada je njegovanje i održavanje bosanskohercegovačke tradicije, običaja i bosanskog jezika. Ujedno nam je cilj da druženjem sa društvima širom dijaspore, društvima iz matice kao i sa organizacijama i institucijama iz zemlje domaćina (SR Austrije), izgradimo mostove prijateljstva.
Govoreći o nastupima KUD-a, posebno se moramo osvrnuti na internacionalno učešće 2011. i 2012. godine gdje smo predstavili kulturu, običaje i tradiciju naroda BiH. Istaknuti su, također, mnogi nastupi u Bihaću, Kranju, Grazu, Villachu, Spitalu, Antaliji, Salzburgu i Klagenfurtu.
KUD Divanhana uzelo je tri puta učešće u javnom snimanju emisije Obiteljske televizije VALENTINO „Pozdrav iz dijaspore“.
KUD je učesnik i seminara Velden – 2012. i Klagenfurt – 2013. godine za djecu, mlade i odrasle s ciljem edukacije plesa, igre, zabave, informacije i zajedničkog druženja.Također, KUD Divanhana je učesnik tri međunarodna festivala u Klagenfurtu, jednoj smotri folklora u Salzburgu i prvom međunarodnom festivalu u Antaliji – Turska.

Bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Dukat”- Geteborg

Udruženje je osnovano 1992. g. pod nazivom Bosanskohercegovačko udruženje Bosna i Hercegovina, a tada je osnovana i sekcija folklora pod imenom ”Dukat”.
Cilj osnivanja Udruženja je, bio i ostao, da se bavi očuvanjem kulturne baštine BiH, te da istu prenese kako građanima BiH u Švedskoj, tako i građanima Švedske.
Tokom godina razvoja našeg Udruženja, od čiste folklorne zabave naš folklor je izrastao u respektabilan folklorni ansambl pod imenom ”Dukat”, poznat i van granica Švedske, tako da smo 2009. promijenili ime našeg Udruženja i nazvali ga po folklornoj sekciji – ”Dukat”.
Folklorni ansambl ”Dukat” je rado viđen gost u čitavoj Švedskoj, to je, bez konkurencije, najtrofejniji ansambl bh. dijaspore u Švedskoj. Gostovali smo u Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, i naravno, diljem BiH, a najveće priznanje nam je učestvovanje na Baščaršijskim večerima kulture 1999. g., kada nas je u goste primio i tadašnji predsjednik BiH rahmetli Alija Izetbegović.
Inače, ”Dukat” ima oko 400 članova od kojih je preko polovine omladina, a ”Dukat” služi svojim članovima, između ostalog, i kao jedna velika i značajna škola života.    

Akademsko kulturno-umjetničko društvo "Slobodan Princip Seljo"


    
Školske 1949/50. godine, kada i Univerzitet u Sarajevu, osnovano je Kulturno-umjetničko društvo "Slobodan Princip Seljo".
Svoj prvi rođendan u "Selji" proslavilo je 120 članova folklorne i horske sekcije. Te godine osnovan je i Dramski studio, a sljedeće godine Drustvo je dobilo još dvije sekcije – baletnu i literarnu. U toku rada ovog društva osnivane su nove, ali i prestajale sa radom pojedine sekcije.
U "Selji" su počinjali karijeru, odlazili ili ostajali: "Prijatelji", "Indexi", "Pro arte", "Kamen na kamen"… pjevači zabavne i narodne muzike, operni pjevači, baletani, književnici, glumci, pjesnici, slikari… Po samom osnivanju Društvo je brojalo 120 članova, najveći broj članova zabilježen je školske 1979/80. kada Drustvo broji više od 500 članova, a danas ih je oko 350.
"Seljo" je uvijek bio i ostao multinacionalna sredina. Tako "Seljo" u svojim koreografskim nastupima prezentira čitavu Bosnu i Hercegovinu. Trenutno na "Seljinom" repertoaru se nalaze: Muslimanske gradske igre, Glamočko kolo, Hercegovacki linđo, igre iz starog Sarajeva, igre iz Kreševa, Rugovska svita, Slovenački plesovi, internacionalne igre, Makedonske igre…
"Seljo" je u proteklih 50 godina uspio ostvariti gostovanja na četiri kontinenta i 28 zemalja gdje je održano oko 8.000 performansa. U "Selji" trenutno postoji 10 ansambala u kojima aktivno djeluje oko 350 članova. Tu su folklor i hor kao najstarije sekcije, tri orkestra: veliki narodni orkestar, tamburaski orkestar i revijalni orkestar koji je ponovo oformljen prije godinu dana, tu su i dva plesna kluba, veliki mješoviti hor, ženska vokalna grupa "Korona", oktet "Prijatelji", Likovni atelje… Da nije bilo rata "Seljo" bi proslavio pola stoljeća rada. Ovako, Društvo slavi pola stoljeća postojanja i godinu dana rada manje.

KUD Vikići Vikići

KUD Vikići Vikići je osnovan 2010. godine na inicijativu nekolicine mještana,kako bi upotpunilo kulturni sadržaj,okupilo mlade iz Vikića i okoline te ih maknulo sa ulica. Cilj društva je da njeguje i očuva kulturnu baštinu, običaje i tradiciju. Iza sebe imaju bezbrojne nastupe, od kojih bi izdvojili pet festivala međunarodnog karaktera, mnogobrojne humanitarne koncerte, dvije smotre folklora u svojoj organizaciji. Imali su mnogobrojne nastupe po Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Pri KUD-u djeluju folklorna i izvorna sekcija.

KUD Stari grad Ostrožac

Naše Društvo je počelo sa radom 19.07.2010. godine, i danas aktivno brojimo preko 60 članova. Najmlađe smo društvo na našoj općini Cazin, i prvo smo društvo koje naša Mjesna zajednica ima.
Naši članovi su raspoređeni u tri različite grupe, manja grupa, srednja i starija grupa članova. Aktivno se zalažemo za očuvanje tradicije i kulturne baštine koju nam nudi naš grad. S obzirom da smo mladi, bili smo učesnici na Dječijem festivalu folklora u Ismiru, nastupamo na tradicionalnom 3. festivalu Bošnjaka Štajerske, pored humanitarnih koncerata na koje se redovno odazivamo, nastupamo i na različitim manifestacijama i festivalima.
Ne možemo se pohvaliti bogatim radom, ali možemo reći da sada iza sebe imamo nekoliko završenih koreografija sa kojima se predstavljamo na nastupima, i jedino smo Društvo sa naše općine koje je pod rukovodstvom mlade osobe.

Tamburaški sastav Bedem

Tamburaški orkestar Bedem je osnovan 2004. godine, uradno registriran 2014. godine u Bihaću. Članovi Bedema su muzičari sa bogatim muzičkim iskustvom i stažom koje prije svega povezuje međusobno prijateljstvo i velika ljubav prema muzici, a zatim i velika odgovornost i profesionalan pristup muziciranju, što svim ljubiteljima muzike garantuje odličnu atmosferu i fantastičan provod uz zvuke Bedema.  
U svojoj kratkoj istoriji postojanja Bedem svira u gotovo u svim hotelima i svim gradskim prilikama u Bihaću, a u nekoliko prilika imali su priliku da uživaju u muzici Bedema i tambure u Sloveniji, Austriji, Holandiji. Brojne svirke i želja da se udovolji i najzahtjevnijim gostima doveli su do toga da se Bedem danas može pohvaliti zavidnim repertoarom.
Bedem raspolaže sa profesionalnom opremom pa članovi orkestra nisu vezani za binu i mogu se slobodno kretati bez ikakvih posljedica po kvalitet zvuka, kao i ozvučenjem kojim se bez problema mogu ozvučiti i tamo gdje je preko 400 gostiju. Bez obzira da li sviraju za 30 ili 400 gostiju, za članove Bedema to ne predstavlja problem, u potpunosti su posvećeni gostima, uredna garderoba i ljubaznost.

uskinfo.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button