VIJESTIVrijeme

Prema novoj prognozi ECMWF-a zima u Evropi je gotova, prvi dio proljeća promjenljiv…

Ono što će vijelom kontinentu biti zajedničko je to da se očekuje nastavak toplijeg vremena od prosjeka, dakle od oštrih prodora hladnog zraka ne trebamo strahovati.

Sedmične prognoze upućuju – zima je gotova!

Prema objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Evropi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim sedmicama do 1. 3. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

Znalci će svakako primijetiti i iznimno kompaktan polarni vrtlog. Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području. U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Evropi nisu izgledni do daljnjega. Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga.

U prvom dijelu proljeća promjenjivo, u višem gorju mogući obilni snjegovi!

Sezonske prognoze za zimu pokazale su se vrlo pouzdanima. Već su prvi izračuni sredinom oktobraa prošle godine predviđali toplu i suhu zimu, a Accuweather je vrlo dobro predvidio i izostanak bure.

Klimatološkoj zimi bliži se kraj, proljeće nam stiže već 1. 3., stoga je pravo vrijeme za osvrt na upravo objavljenu sezonsku prognozu za proljeće američkog Accuweathera.

Ono što će zajedničko biti cijelom kontinentu je to da se očekuje nastavak toplijeg vremena od prosjeka, dakle od oštrih prodora hladnog zraka ne trebamo strahovati.

Mnoga područja od marta do juna, odnosno kroz 3 proljetna mjeseca pratit će dugotrajni periodi suhog vremena, no bit će i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Glavnina ciklona s Atlantika uskoro više neće glavninom zahvaćati Britaniju, već će se njihov koridor pomaknuti sjevernije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Accuweather predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluotoku, južnoj Njemačkoj te južnoj Britaniji.

Rani dolazak ljeta na jugozapad Evrope, suša na istoku

Već maju dijelovi Španjolske i Portugala imat će prave ljetne temperature uz veći broj dana s vrijednostima iznad 32 °C, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37 °C!

“Visoke temperature zraka iznad 30 °C u drugom dijelu maja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, rekao je meteorolog Accuweather Alan Reppert.

Rani dolazak topline uzrokovat će povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovici klimatološkog proljeća diljem središnje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Europe postojat će povećan rizik od pojave suše.

Na Balkanu moguće više oborina!

Jedini dio Evrope gdje se očekuju prosječne oborine u ili njihov suficit je Balkanski poluotok, predviđaju u Acuuweatheru. Najkišovitiji dio proljeća bit će njegov prvi dio, naročito mart i alpril kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno prijetiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša, napominju u Accuweatheru. U višem gorju u martu može biti obilnih snjegova, koji su izostali ove zime. Proljetni snijeg može izazvati probleme u cestovnom prometu.

Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature zraka od prosjeka od Italije do Rumunjske, dakle izgledan je raniji dolazak ljeta!

https://www.istramet.hr

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button