BiHRahmetlijeVIJESTI

U Sarajevu ukopan akademik Muhamed Filipović

Na gradskom mezarju Bare danas je obavljen ukop istaknutog bosanskohercegovačkog akademika Muhameda Filipovića.

Dženazi u Begovoj džamiji je prisusustvovao veliki broj ljudi, među njima i brojni zvaničnici, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Među prisutnima su bili i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, brojni članovi akademske zajednice, prijatelji i članovi porodice.

Prije dženaze, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, održana je komemoracija.

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU. Bio je jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine. Autor je više knjiga, neke su prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

Bio je zaštitnik interesa Bosne i Hercegovine, bosanskog jezika i kulture.

Muhamed Filipović preminuo je u srijedu, 26. februara 2020, u 91. godini.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button