VIJESTIVjerovali ili ne

Priča o kupovini diploma u BiH došla je i do njemačkih medija

Njemački mediji pišu kako se u BiH diploma medicinske škole može dobiti bez ijednog položenog ispita i to za samoza samo 1250 eura

Naime, novinarka magazina Žurnal  za samo 17 dana uspjela je doći do diplome  medicinske škole, tj kupiti je, a koja je priznata ne samo u BiH već i u Evropi.

Ova priča izašla je i van granica BiH pa je tako došla i do njemačkih medija, a listovi Zeit i televizije ARD i RTL objavili su prilog o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. 

Centralni ured za edukaciju u inostranstvu (ZAB) Njemačke informisan je o skandalu koji je nedavno otkriven u BiH u vezi sa kupovinom diploma medicinske struke. Ovo bi moglo imati velike implikacije jer velikih broj ljudi iz BiH radi u Njemačkoj upravo u sektoru njege i medicinske pomoći.

– Ured je potvrdio da je upoznat sa ovim slučajem u Bosni i Hercegovini i da je o tome informisao lokalne institucije za priznavanje diploma – javio je njemački javni servis ARD.

Problem je u tome, navodi DW na svom engleskom servisu, što su ove diplome često izdate od strane pravih škola i to onih čije certifikate priznaju njemačke institucije.

Veliki broj BIh građana radi u Njemačkoj u sektorima u kojima je manjka radne snage, a tu spada i medicinsko osoblje. Svi radnici u ovom sektoru moraju imati diplomu koju je odobrio ZAB.

Ispod pogledajte prilog njemačke televizije RTL

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button