BIHAĆVIJESTI

Projekat ažuriranja podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige na području grada Bihaća

Grad Bihać u maju ove godine zaključio je sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Projekat se finansira sredstvima Svjetske banke, a nosilac aktivnosti je Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

U okviru ovog projekta je i projekat etažiranja stambenih zgrade na području grada Bihaća, a prema riječima bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića, ovlaštena firma iz Sarajeva dobila je zadatak napraviti diobne planove za zgrade upisane u knjigu položenih ugovora – tj. elaborat o etažiranju.

U cilju izrade istih firma je istakla obavijest na zgradama, da svi vlasnici stanova izvrše provjeru i prijave svoje nekretnine u zemljišno knjižnom uredu u cilju dobijanja tačnih podataka.

„Grad Bihać kao i sve ostale lokalne zajednice ima problema sa zemljišnim knjigama i ovo je izuzetno važan projekt kojim se izjednačavaju podaci i dokumenti u katastru i gruntovnici. Važno je napomenuti da vlasnici stanova koji nisu dostavili svoje ugovore u knjigu položenih ugovora to mogu učiniti sada besplatno, a samim tim bi ušli kao vlasnici stambenih jedinica u elaborat o etažiranju koji će biti osnov da svaki stan posebno bude upisan u zemljišnu knjigu„- kazao je gradonačelnik Galijašević.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button