Crna hronikaVIJESTIVikići/Izačić

R. HRVATSKA: MUP potvrdio da istražuje ubojstvo BiH državljanina Mehure Handanovića kod Karlovca

Mehuri Handanović patolozi Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u leđima pronaćli metak a hrvatski mrtvozornik u pratnji policije proglasio da je umro prirodnom smrću. Istraga je otvorena nakon obdukcije u BiH.

Naime, kako piše hrvatski Web sajt Unaworld.com, nakon što je u petak objavio šokantu priču o tome kako su hrvatske institucije zaključile da je BiH državljanin Mehura Handanović (55) umro prirodnom smrću, iako je usmrćen hicem u leđa, istim je službama trebalo četiri dana da odgovore na pitanje istražuje li se cijeli slučaj. 

Ministarstvo unutarnih poslova (MUP) im je šturo potvrdio da provode istragu, pozivajući se na tajnost tzv. izvida. 

“Obavještavamo Vas da policijski službenici PU karlovačke provode policijske izvide s ciljem utvrđivanja činjenica i okolnosti smrtnog stradavanja državljanina BiH, rođenog 1968. godine, dana 31. listopada 2022. godine na području naselja Sadilovac, a s obzirom da je sukladno članku 206.f  Zakona o kaznenom  postupku postupanje tijekom izvida tajno, nismo Vam u mogućnosti dostaviti druge obavijesti”, stoji u odgovoru MUP-a. 

Iz Karlovačke županije tvrde da nisu službeno obaviješteni o slučaju.

“Karlovačka županija nije službeno obaviještena o slučaju koji navodite, nema ingerenciju postupanja, te Vas molimo da se za sva daljnja pitanja obratite Ministarstvu unutarnjih poslova RH i DORH-u”, stoji u njihovom dopisu. 

Ovdje treba napomenuti da je imenovanje mrtvozornika koji je proglasio prirodnu smrt, kao i nadzor nad njegovim radom, u naležnosti jedinice područne samouprave. 

Članci 4. i 5. Pravilnik o načinu pregleda umrlih te utvrđivanju vremena i uzroka smrti kažu da “pregled umrlih osoba izvan zdravstvenih ustanova obavljaju mrtvozornici koje imenuje jedinica područne (regionalne) samouprave” i da to isto tijelo imenuje povjerenstvo za nadzor nad radom mrtvozornika. 

Stoga je nevjerojatno da Karlovačka županija nije ni obaviještena o zločinu i propustila da se utvrdi pravi razlog smrti stranog državljanina, a još je nevjerojatnije da se proglašava nenadležnom. 

Državno odvjetništvo RH se još nije oglasilo, iako je kontaktiran i Interpol. 

Podsjetimo, Handanović je radio na farmi muznih krava u Sadilovcu u Hrvatskoj, a nađen je mrtav 31. kolovoza u Rakovici u Karlovačkoj županiji.

Da je riječ o prirodnoj smrti, navodno je u Hrvatskoj utvrdio dežurni mrtvozornik u nazočnosti policije. 

Međutim, na zahtjev obitelji na Odjelu patologije Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću u četvrtak je provedena obdukcija i utvrđeno je da je 55-godišnji Handanović ubijen iz vatrenog oružja i to s leđa.

“Patolozi su metak pronašli u tijelu ubijenog u predjelu prsnog koša”, piše portal normala.ba. 

Na leđima je uočena ulazna rana od metka, koji se zaustavio u srcu. 

Obdukciji je prisustvovao i policijski službenik MUP-a Unsko-sanskog kantona, a nakon obdukcije tužiteljstvo je naredilo prikupljanje materijalnih dokaza koji će biti proslijeđeni istražnim organima Hrvatske.

“Obavještavamo da su policijski službenici MUP-a USK, po nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva USK, skupa sa navedenim tužiocem, prisustvovali obdukciji. Poslije izrade izvještaja i foto-dokumentacije nakon provedene obdukcije od strane naših policijskih službenika, sve će biti proslijeđeno policiji Republike Hrvatske. 

Također vas obavještavamo da su naši policijski službenici obavijestili Interpol Hrvatske o poduzetim radnjama”, navodi se u informaciji policije USK, prenose Nezavisne.

Prema neslužbenim informacijama portala normala.ba, hrvatska policija je bila na uviđaju na mjestu gdje je nađen leš pa je potpuno nejasno kako im je promakla rupa od metka na leđima pokojnika.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button