NOVOSTI

“Veseli stroj” u pogonu – godina osrednje rodna, šljiva ipak dovoljno i za pekmeza i za maksuzije

SEZONA POČELA
 
Za rješenje svih problema i muka, pa i onih “zdravstvenih”, osim mamurluka, tu je “Veseli stroj”
 
Vrijedilo je ubrati i posljednje ovogodišnje jesenske plodove šljive, a onda sve aktivnosti oko iste krunisati proizvodnjom kvalitetnog domaćeg pekmeza ili kvalitetne domaće šljivovice – maksuzije, rekao bih Izet Fazlinović.
 
Da domaći pekmez od šljiva bude zavidne kvalitete brinu se vrijedne domaćice koje su svoj dio posla već poodavno uspješno odradile.
 
Za kvalitet maksuzije, pak, odgovorni su vrijedni domaćini koji posao odrađuju upravo ovih dana, što se dade zaklljučiti po aktivnostima najveselijih strojeva na svijetu. 
 
Kotlovi za pečenje rakije, popularno, tzv. “veseli strojevi”, ovih dana punim kapacitetima šljivin odstajali poluproizvod – kom,  pretvaraju u finalni proizvod, “vatrenu” vodu, maksuziju, koja će obradovati ljubitelje dobre kapljice, a svakako i sve one koji ovu tekućinu tradicionalno koriste kao lijek.

Naravno, svi žele nešto iskoristiti iz ovogodišnjeg osrednjeg uroda šljive, kako bi zimu dočekali spremno, jer, kažu, jedna čašica “maksuzije” brže ugrije no najbolja “alfa”, a i prehlade su česte, valja obloge spravljati.

Ostaje nada da će naredna godina biti rodnija, a ove godine treba biti umjeren u konzumaciji maksuzije, potrebe reducirati na jednu čašicu dnevno – najbolje nek’ bude jutarnja, kako bi nešto i za obloge ostalo, obloge samo u težim slučajevima pripravljati, pritom voditi računa o njihovoj debljini, koristite li čarape kao oblog, neka budu ljetne i to što tanje – malo šale nije na odmet.

Oprez je oprez, a maksuzija je maksuzija.

Do naredne godine i boljeg uroda!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button