Tradicija. običaji, starineVijestiVikići, Izačić

RIJETKE SLIKE U NAŠIM AVLIJAMA – KOMUŠAČI LAGANO ODLAZE U ZABORAV…

Ovakve slike nekad su bile uobičajene, danas su prava rijetkost…

U mnogima od nas zasigurno još su živa sjećanja, nekad je to bilo gotovo pravilo, običaj kojeg je praktikovalo gotovo svako seosko domaćinstvo, u jesen kada u potpunosti dozriju kukuruzi…

Okupiti i udružiti radnu snagu s komšijama, te u ranim jutarnjim satima krenuti put njive zasijane kukuruzom, obrati ga, a u večernjim satima uz domaćinov blagoslov i uz pomoć omladine koja se iz zabave okupljala, okomušali i klipove kao dukat zlatne ubacili u kukuruzane i kuburane, bio je poseban događaj kojeg je nekad priređivalo gotovo svako seosko gazdinstvo.

Komušači su bili posebno omiljeni među omladinom, bilo je ašika, rađale su se nove ljubavi, lomili klipovi zaljubljenih parova, raskidale stare veze, a znalo je biti i priča sa sretnim završetkom – svatovanja.

Čitav proces, od branja, preko komušanja, do ubacivanja “zlatnih” klipova u kukuruzane, praćen je pjesmom, pošalicama, nezaobilaznim narodnim kolom…

Da ne zaboravimo pomenuti bogate i raznovrsne delicije, te dobru kapljicu, najčešće je tu bila nezaobilazna domaća šljivovica, neizostavni pratilac svakih berača i komušača.

Danas sve rijeđe imamo mogućnost da osjetimo taj užitak, duh i ljepotu jednog seoskog običaja, koji polako tone u zaborav. Krivca možemo tražiti u najezdi poljoprivredne mehanizacije mada je i kompletna poljoprivreda na izdisaju.

Ovih par predivnih fotografija zabilježeno je 2017. u komušačima kod Mujakić Asima – Brace iz Čavnika.

Uživajte evocirajući uspomene na lijepe dane.

PORODICE MUJAKIĆ I KUDIĆ NA OKUPU

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button