BiHDijasporaVijesti

U Sarajevu predstavljen Bosna International Forum (foto/video)

U petak, 19. 4. 2019. , u Sarajevu je predstavljen Bosna International Forum, jedinstveni projekat uspostave Servisa za dijasporu Bosne I Hercegovine i registratora dijaspore, koji će zastupati sve njihove interese i potrebe u domovini u svim segmentima i kroz podršku za sve potrebe, ostvariti obostranu komunikaciju između dijaspore i lokalnih zajednica kroz pravnu, finansijsku, projektantsku i druge službe koje će zastupati dijasporu u domovini.


Bosna International Forum je projekat, prvobitno ideja, koja se već godinama oblikuje i stvara da bi danas konačno došao trenutak da se predstave već utvrđeni ciljevi i naredni koraci ka konkretnoj realizaciji ciljeva i rezultata.


Ideja nastala od strane bosanskohercegovačkih studenata, od Istoka do Zapada, godinama stvarana i oblikovana, sa jednim i jasnim ciljem, učiniti ovu zemlju boljom, ljepšom i ugodnijom za život u njoj, onakvom kakva zaslužuje da bude, na svjetskoj listi pozicirati je gdje i pripada, u samom vrhu.


Biti u samom vrhu svjetske liste zemalja, zvuči ambiciozno, ali uz resurse i potencijale koje ova zemlja posjeduje, geostrateški položaj, prirodna bogatstva i ljepote, i ono što je i najveći ukras jedne zemlje, njene građane kako u domovini tako i širom svijeta, kroz projekat BIF, stavljanje u funkciju i na pravi način iskorištavanja svih resursa i potencijala, kroz konkretne projekte poput projekta „5525“, uz zajednički trud i koordinaciju lokalnih zajednica, sručnih i odgovornih lica iz svih sektora društva, građana ove zemlje i njene dijaspore, kroz desetogodišnji plan, ideju VISION BIH 2030, više je nego moguće.
Prije ostvarenja konačnih ciljeva prvi koraci i početak realizacije projekta Bosna International Forum kreće se u dva pravca, a prvi je uspostava Servisa za dijasporu na prostoru cijele BiH, uz saradnju sa lokalnim zajednicama, gradovima, općinama i opštinama sa prostora cijele BiH. Drugi pravac je uspostava jedinstvenog registratora i softvera za prijavu dijaspore BiH, pomoću kojeg će se ostvariti obostrana komunikacija, kroz Servis vratiti povjerenje u ovu državu i njene institucije.


U proteklom periodu ostvarena je komunikacija i uspostavljeni odnosi te potpisani Memorandumi o saradnji sa više od 30 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Na današnjem predstavljanju, između ostalih, prisustvovali su i predstavnici Vlada Unsko-Sanskog kantona i Kantona Sarajevo, Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine, Agencija za strane investicije, Međunarodne organizacije, bosanskohercegovačke organizacije u svijetu i mnogobrojni gosti iz javnog života i različitih sfera društva.


Prve dvije lokalne zajednice koje su podržale projekat BIF još od nastanka same ideje su grad Cazin i najmnogoljudnija općina Novi Grad Sarajevo.

„Samo iz Krajine po neslužbenim podacima postoji preko 30.000 grđana koji žive van BiH. Od početka smo prepoznali ne samo potencijal nego i potrebu da podržimo ovu ideju a i od sada ćemo nastaviti podržavati projekat“ izjavio je gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.
„Hvala dijaspori za svu pomoć ali nama treba da nas nauče i pomognu da lovimo ribu, stoga Travnik će u potpunosti podržati ovaj projekat.“ riječi su načelnika Travnika Admira Hadžiemrića.

„Cijeli projekat zvuči preambiciozan je izvodljiv, i upravo takvi projekti i ovako mladi ljudi mogu napraviti pozitivne promjene.“ rekla je ministrica pravde i uprave Vlade KS Lejla Brčić.
„Nakon godina rada i truda, od Kaira, Kuala Lumpura, preko Istanbula do Beča, Brisela, Minhena, Malmea do Linca 2015. godine nastajala je i oblikovala se ideja koja je prerasla u projekat i vremenom širom Bosne i Hercegovine se razvijala da bi danas konačno došao trenutak da ugleda svjetlo dana. Svi oni koji su učestvovali i stvarali ovaj projekat bez imalo skromnosti mogu tvrditi da će vremenom izrasti u jedan od najvećih projekata u ovoj zemlji, a dokaz za to je i današnji dan i gosti sa prostora cijele države i drugih zemalja koji su se okupili oko ovog projekta, kao i još veći broj onih koji su nažalost iz opravdanih razloga spriječeni bili da budu danas ovdje.“ Izjavio je Hasib Hadžić, predsjednik organizacije Bosanski Integracijski Forum koji realizuje projekat BIF i koordinator za saradnju sa lokalnim zajednicama.

Više informacija o nastanku i razvijanju projekta kao i samu registraciju možete dobiti na www.bif.ba.

Mirza Bunić u promotivnom video zapisu:

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button