Učenici OŠ “Gata Ilidža-Vrsta” osvojili prvo mjesto na UN-ovom takmičenju ”Lajk za naučnu ekipu”

Učenici JU OŠ “Gata Ilidža-Vrsta”, odnosno članovi ekipe Mladi inovatori, koju vodi nastavnik tehničke kulture Almir Altumbabić, uz asistenciju nastavnika matematike Irvina Husića, kandidirali su se na finalnno takmičenje kod profesora Atoma.

Naime, radi se o takmičenju mladih inovatora pod nazivom “Profesor Atom: Lajk za naučnu ekipu 2016”, koji prvenstveno vode računa o zaštiti okoline i pametnom korištenju energije, a kojeg je organizirao UNDP-ov odjel za podršku obrazovanju i zaštitu okoliša.

Komisija koja provodi takmičenje od ukupno prijavljenih 35 projekata odabrala je 8 (4 srednje i 4 osnovne škole na nivou BiH) za finale koje se održalo u Sarajevu 11. 11. 2016. godine, u zgradi UN-a. Ekipa OŠ “Gata Ilidža-Vrsta” se predstavila projektom “Uređaj za potrošnju vode”, sa kojim osvojila prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola.

– Nama ovo jako puno znači jer nije mala stvar uopće ući u zgradu UN-a, a da ne kažem obići sve urede, doživjeti da nas pozdravi glavna koordinatorica UN-a za BiH. Djeca su kroz svoje izlaganje predstavila Kanton, ljepoticu Unu ali i lječiliste Gata, sa svim karakteristikama termalne vode koju imamo a nažalost ne znamo da na pravi način iskoristimo, kazao je za ABC.ba profesor Altumbabić.

abc.ba

Shares 0

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *