BihaćVijestiZanimljivo

Austrijanci posjetili aerodrom Željava, jednu od najvećih i najskupljih vojnih građevina u Europi

Lost Places je poput magične vremenske kapsule koja fotografima nudi neobična, historijska i nevjerovatno zanimljiva mjesta za fotografiranje.

Video

Lost Places je poput magične vremenske kapsule koja fotografima nudi neobična, historijska i nevjerovatno zanimljiva mjesta za fotografiranje. Riječ je o emisiji na Galileo TV, koja nas vodi na putovanje u prošlost u cijelom svijetu.

Fotograf Thomas Windisch odlučio se posjetiti najznačajniji i najskuplji vojni objekat bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te svojim objektivom zabilježiti misterije čuvenog aerodroma Željava.

Emisija je snimljena 2015. godine, a aerodrom je, kako tada, tako i sada, napuštena ruševina koja krije mnoge tajne.

Smješten na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća, ispod i unutar planine Plješevice predstavlja jednu od najvećih i najskupljih vojnih građevina u Europi. Bila je to vojna baza i podzemni aerodrom i kao takav kompleks bio je najskuplja vojna investicija u SFRJ.

Izgradnja “Objekta 505”, kako je glasilo kodno ime, počela je tokom 1957, a dovršena je 1965, a uloženo je oko 4-8 milijardi tadašnjih američkih dolara.

Činilo ju je pet pista i četiri tunela visokih 8, širokih 30 metara, dugih 3,5 kilometra. U utrobi planine bilo je preko 20 km hodnika i tunela, staza, stajanki za 40 aviona, bolnica, poseban vodovod, radionice za popravak zrakoplova, protupožarne staze, prostori za mehaničare, tehničare i zrakoplovce. Imao je brojne spavaonice, učionice, kuhinju, ambulantu, razna skladišta, sopstveni vodovod i internu električnu centralu… Projektovan je da izdrži direktan pogodak nuklearnog projektila jačine 20 kilotona. Sve što je potrebno jednom gradu, tako da su se stanovnici ovog podzemnog grada mogli hermetički odvojiti od ostatka svijeta.

U punoj funkciji korišten je od 1968. do 1992. godine. Nakon 24 godine postojanja i rada, 1992. godine ovaj aerodromski kompleks dignut je u zrak sa 56 tona minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA, čije detonacije su trajale preko dva sata.

Danas, nakon toliko uloženog novca i vremena u njegovu izgradnju, aerodrom Željava je prepušten zubu vremena i propada iako je njegov značaj ogroman, a kapaciteti ogromni. Potencijal koji posjeduje, misterije koje krije, zanimljive su svima, pa i Austrijancima, samo ne onima kojima bi trebale biti.

Cazin.net

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button