Kultura/UmjetnostVIJESTI

Snimanje emisije “SELU U POHODE” BHRadio1, u selu Ponjevići, kod Cazina

Ovo je radio-razglednica krajeva koje posjećujemo uz priče i muziku iz tog kraja. Selo Ponjevići, kojem pored istoimenog sela, pripadaju još Ponjevića Brdo,Huskići,Hašići, Ožegovići, Duraković i Keranovići.Nalazi se 15 kilometara sjeveroistočno od Cazina.Selo Ponjevići broji 105 domaćnstava. Ovom prilikom BHRadio1 posvetio je veliku pažnju i medijsku podršku Hasanu Keranoviću, koji pokušava na svaki način očuvati tradiciju i kulturnu baštinu. Snimali smo emisiju “SELU U POHODE” čija je urednica i voditeljica Enisa Hajdarević Šojko.

Emisija SELU U POHODE najsličnija je nekadašnjoj vrlo popularnoj emisiji SELO VESELO. Dosada je emitirano preko 350 emisija, a prvu koju smo mogli čuti snimljena je u Šturliću kod Cazina 17. oktombra 2004. Emisija zapravo želi sačuvati bogatstvo starih običaja sela Bosne i Hercegovine, razveseliti slušatelje izvornim tradicionalnim napjevima i kajdama, te povezati ljude u radosti, prihvaćanju i upoznavanju kulture, tradicije i običaja drugih.

Hasan Keranovic2 copy

Učesnici u emisji “SELU U POHODE” u Ponjevići bili su: Hasan Keranović: Veliku ljubav gajim prema tradiciji Bosne i Hercegovine. Sve je počelo kao hobi i da vam priznam, i danas je tako, pa projekti podrazumjevaju duhovno zadovoljstvo, a ne materijalno kojem većina podilazi – priča nam Keranović. Mnogi prijatelji, rodbina, mediji su me podržali, jer upravo sam htio i želim da otrgnem tradiciju od zaborava.Sudionik sam u jednom spotu ilahija i kasida, imao sam svoju samostalnu izložbu rukotvorina u Velikoj Kladuši,Cazinu te u Slunju Republici Hrvatskoj,organizirao sam “Krajiško sijelo”bio sam na mnogim seminarima, manifestacijama Kulturno-umjetničkih društava, primao pohvale i zahvalnice.

Ono što je meni bitno, jeste da su mnogi prepoznali moj rad i stoga se nadam da će u budućnosti rezultat mog rada prema očuvanju tradicije biti još vidljiviji i priznatiji – rekao je za BHRadio1 hasan Keranović. Emina Hašić: tradicionalna jela, rukotvorine, tkanje, pletenje, šivanje, o nekadašnjoj svadbi i udaji….

Hasan Keranovic3 copy

Aiša Tabaković: govorila nam je i objasnila salijevanje zrna ili strahe… Rešid Duraković, Fikret Duraković – izvorne pjesme i napjevi Suljo Keranović: kako žive mladi (škola, fakultet, zabava), koliko ima selo Ponjevići stanovnika,kako je selo dobilo ime, pjevele su se izvorne muške pjesme, organiziranost u sekcije koje su angažirane u selu u vjerskom smislu, pomoć ljudima…

Mehmed Hašić: kako se nekad živjelo, kako se radilo, čime se radila poljoprivreda, a kako je to danas mjesto, povijesni tragovi, lokacija, od čega ljudi žive, gdje rade, stanovništvo… Sejfo Baltić: već dugih niz godina se bavi sviranjem harmonike, tako je ovo sijelo uljepšao sa svojim zvukom harmonike… Cilj ovih emisija je istaknuti značenje i vrijednost sela, pjesme, kola, folklora, starih običaja, tradicionalnih jela i svega onoga što je nekada bilo vrijedno i važno a što se danas već dobro zaboravilo i zanemarilo.

Ekipa novinara BHRadia1 iskreno se zahvaljuje svim učesnicima na snimanju emisje “SELU U POHODE”, a posebno organizatoru i domaćinu Hasanu Keranoviću.

Za Vikici.net: Hasan Keranović

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button