Medicina/ZdravljeSci/TechVIJESTI

Otkrivena ćelija u ljudskom imunom sistemu koja može uništiti sve vrste kancera (raka)

Kako tvrde znanstvenici, novootkriveni dio našeg imunog sustava mogao bi se koristiti za liječenje svih vrsta kancera

Znanstvenici s Univerziteta Cardiff u laboratorijskom testiranju otkrili su metodu kojom se mogu uništavati gotovo sve vrste kancera (raka): prostate, grudi, pluća, želudca…

Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Nature Immunology. Još nije testirano na pacijentima, međutim, kako kažu stručnjaci, ima ogroman potencijal a istraživanja su još u ranoj fazi.

Imuni sistem je naš prirodni odbrambeni mehanizam, štiti nas od infekcija ali isto tako i od napada ćelija raka, piše BBC.

Znanstvnici su u potrazi za nekonvencionalnim i ranije neotkrivenim načinima kako imuni sistem napada tumore. Otkrili su da je T-ćelija u ljudskoj krvi. To je imunološka ćelija koja može skenirati tijelo da procijeni postoji li prijetnja koju je potrebno eliminirati. Razlika je u tome što ova ćelija može napasti razne vrste raka.

T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da “vide” na hemijskom nivou. Sada se istražuje na koji način to radi.

“Prvi smo koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MRI1 u ćelijama raka, što ranije nije urađeno i ovo je prvo istraživanje ovakve vrste”, rekao je naučnik Garry Dalton.


Ideja je da se uzme uzorak krvi od pacijenata koji boluju od raka i da se njihove T-ćelije izvade i potom genetski modificiraju kako bi bile reprogramirane da postanu receptor za otkrivanje raka. Nadograđene ćelije uzgajale bi se u ogromnim količinama u laboratorijama i zatim bi bile vraćene u pacijenta. Procedura je ista kao i kod CAR-T terapija.

Istraživanje je testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratorijama tako da je potrebno izvršiti još mnogo sigurnosnih provjera prije nego što počnu testiranja i primjena na ljudima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button