Medicina, zdravljeNauka, tehnologijaVijesti

Otkrivena ćelija u ljudskom imunom sistemu koja može uništiti sve vrste kancera (raka)

Kako tvrde znanstvenici, novootkriveni dio našeg imunog sustava mogao bi se koristiti za liječenje svih vrsta kancera

Znanstvenici s Univerziteta Cardiff u laboratorijskom testiranju otkrili su metodu kojom se mogu uništavati gotovo sve vrste kancera (raka): prostate, grudi, pluća, želudca…

Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Nature Immunology. Još nije testirano na pacijentima, međutim, kako kažu stručnjaci, ima ogroman potencijal a istraživanja su još u ranoj fazi.

Imuni sistem je naš prirodni odbrambeni mehanizam, štiti nas od infekcija ali isto tako i od napada ćelija raka, piše BBC.

Znanstvnici su u potrazi za nekonvencionalnim i ranije neotkrivenim načinima kako imuni sistem napada tumore. Otkrili su da je T-ćelija u ljudskoj krvi. To je imunološka ćelija koja može skenirati tijelo da procijeni postoji li prijetnja koju je potrebno eliminirati. Razlika je u tome što ova ćelija može napasti razne vrste raka.

T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da “vide” na hemijskom nivou. Sada se istražuje na koji način to radi.

“Prvi smo koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MRI1 u ćelijama raka, što ranije nije urađeno i ovo je prvo istraživanje ovakve vrste”, rekao je naučnik Garry Dalton.


Ideja je da se uzme uzorak krvi od pacijenata koji boluju od raka i da se njihove T-ćelije izvade i potom genetski modificiraju kako bi bile reprogramirane da postanu receptor za otkrivanje raka. Nadograđene ćelije uzgajale bi se u ogromnim količinama u laboratorijama i zatim bi bile vraćene u pacijenta. Procedura je ista kao i kod CAR-T terapija.

Istraživanje je testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratorijama tako da je potrebno izvršiti još mnogo sigurnosnih provjera prije nego što počnu testiranja i primjena na ljudima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button