Sci/TechVIJESTI

VELIKO OTKRIĆE: Naučnici prvi put pronašli vodu na jednom egzoplanetu, kako tvrde, pogodnom za život

Egzoplaneta K2-18b orbitira oko crvene patuljaste zvijezde, kako kažu nastanjiva je i do sada je prvi otkriveni egzoplanet pogodan za život.

Astronomi su prvi put otkrili vodenu paru u atmosferi daleke planete koja orbitira oko zvijezde u naseljivoj zoni.

Otkriće je objavljeno u srijedu, 11. 9. 2019., u časopisu Nature Astronomy i moglo bi biti nova prekretnica u pronalaženju znakova života izvan našeg sunčevog sustava.

To ne znači da zapravo postoji život na 110 svjetlosnih godina udaljenom egzoplanetu K2-18b. Naravno, daleka planeta mogla bi postati najbolji kandidat za traženje znakova vanzemaljskog života.

“Pronalazak vode u potencijalno naseljivom svijetu “nevjerovatno je uzbudljiv”, kaže Angelos Tsiaras sa University College London, koautor studije.

Otkriće Hubble svemirskog teleskopa

“Promatranja sa svemirskim teleskopom Hubble omogućila su nam da otkrijemo kako planet posjeduje atmosferu koja sadrži vodenu paru – što su dvije dobre vijesti ako vas zanimaju za život pogodne planete”, izjavila je koautorica studije Giovanna Tinetti.

Američki svemirski teleskop Kepler 2015. godine otkrio je egzoplanet K2-18b. On kruži oko “Sunca” K2-18, zvijezdoe crvenog patuljka u sazviježđu Lav, u zoni potencijalno pogodnoj za život – na udaljenosti od svog “Sunca”, što bi moglo značiti da postoji tekućea vode na njegovoj površini.

K2-18b vjerojatno se sastoji od silikata kao Zemlje, Marsa i Venere, te leda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button