AgrarVIJESTI

Dejana Vikića i Enu Zolić, mlade biznismene, povratnike iz Njemačke, posjetio ministar Hrnjić

Ministar poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva u Vladi FBiH, Kemal Hrnjić, jučer je posjetio mlade poljoprivrednike u bihaćkom naselju Gata koji su se vratili iz Njemačke i odlučili pokrenuti vlastite biznise

Rijetki su ovakvi prijmeri mladih ljudi koji, pored sigurnog posla i egzistencije u nekoj od evropskih država, odluče da se vrate te svoju budućnost grade i vide u BiH.

Dejan Vikić se nakon punih 17 godina mukotrpnog rada u Njemačkoj ali i ostalim zemljama Evropske unije, vratio u svoje rodno mjesto Gatu i odlučio živjeti obrađujući plodne oranice uz kojih se brine i o 6 junica te 150 kokošiju.

Vrijedni Dejan sa članovima svoje porodice obrađuje skoro 20 hektara zemlje na kojoj uzgaja razne biljne kulture ali i koristi za ispašu svojih grla. Dejanova želja je da svoju proizvodnju širi te poveća stočni fond u godinama koje slijede kako bi napravio farmu jer vjeruje da se od poljoprivrede može lagodno živjeti.

Ena Zolić, mlada, hrabra i radina djevojka o kojoj smo u više navrata već pisali, iako rođena u Njemačkoj gdje je završila Poljoprivredni fakultet i magistrirala, ostavila je roditelje, vratila se u Bosnu i Hercegovinu i pokrenula vlastiti posao. Uz pomoć roditelja zasadila je 250 sadnica lješnjaka na površini od 5 dunuma proširivši kasnije zasad za još 3 dunuma. Enina vizija jeste da uz rad na vlastitom imanju otvori pogon za proizvodnju i obradu lješnjaka čime te napravi brendirani proizvod od lješnjaka iz Gate.

Nakon obilazaka ovih imanja, uslijedio je sastanak i razgovor ministra Hrnjića sa lokalnim poljoprivrednicima. Ono što nas posebno raduje jeste da lokalni poljoprivrednici sve više podržavaju rad Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Upoznati su sa programima podrške, te su pozdravili i pohvalili posljednje aktivnosti ministra kojima je uveliko olakšao i pospješio njihov rad kroz izmjene zakonskih regulativa ali i promjenu određenih pravilnika koji pogoduju isključivo razvoju poljoprivrede.

Za kraj, ministar je posjetio i farmu Eldina Babića koji ima 100 grla različitih goveda o kojima se skupa sa svojom porodicom brine na velikom porodičnom imanju te na još nekoliko lokacija i ispaša u okolnim naseljima. Eldin Babić se bavi proizvodnjom mlijeka te je zadovoljan odnosom i podrškom poljoprivrednicima koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Eldin također uzgaja i magarce kojih ima oko 100.

Oakvi primjeri vraćaju i bude novu nadu u bolje dane u Bosni i Hercegovini, a posebno u našem kraju i Unsko-sanskom kantonu te se nadamo da će mladi, potaknuti istim odlučiti da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.

Jučerašnjoj posjeti prisustvovali su i Mladi Naroda i Pravde Bihać, te članovi Gradskog odbora Naroda i Pravde Bihać.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button