Zadivljujuće rukotvorine Edine Mušić iz Sanskog Mosta

Sanjanka Edina Mušić u porodičnoj kući u Sanskom Mostu stvara neobične rukotvorine koje ostavljaju bez daha svakog ljubitelja posebnosti, svoje ideje pretvara u umjetnička djela.
Želja da se bavi rukotvorinama i da svoju kreaciju pretače u suvenire, nakit, dekupaž javila se, kako kaže Edina, neplanirano. Izradom zanimljivih i neobičnih rukotvorina se bavi već par godina. Još kao dijete sam osjetila i uvijek bila zainteresovana za neki hobi, kao što su slikanje, crtanje, vez, heklanje i pletenje
.

Kako su godine prolazile, želja je bila sve veća pogotovo sad u ovim godinama. Kad je čovjek nezaposlen i s tim popunjava svoje slobodno vrijeme i jednostavno to uđe u krv, pojašnjava gosopđa Edina.Tako sam došla na ideju da radim, sa starim šasopisima i od njih iskoristim svoje umijeće, jednostavno i od tih časopisa pravim sve što zamislim to se već vidi iz priloženog. Tako radim po drvetu razne slike i slikam po njemu.

Uglavnom trenutno sam se posvetila ovom gore navedenom, znači stari časopisi, papir i novine. Od njih radim sve što zamislim – to je dio mene. Veliki broj rukotvorina uradila sam ih do sad ne brojeći koliko, al znam sigurno prešla sam poveliku količinu.Tako da se moji radovi mogu naći diljem svijeta Evrope, Kanade, Amerike, pa čak i u dalekoj Australiji.

Dar i trud ključni

Budući da trenutno ne radi u struci i ne bavi se poslom za koji se školovala Edina kaže da ima vremena, da se bavi rukotvorinama. Naravno, tu je i moj suprug Dževad koji mi rado pomaže oko izrade novih rukotvorina. Vremena i strpljenja za ovaj posao zaista treba. Nekada mi treba jedan dan da napravim jednu rukotvorinu, a nekada i par dana. Sve zavisi od moje koncentracije, kreativnosti i raspoloženja. Zaista treba dosta strpljenja da bi svaki detalj bio usklađen i na svom mjestu, objašnjava Edina. Iako od prodaje suvenira i rukotvorina uspije i po nešto da zaradi Edina napominje da je bavljenje rukotvorinama prije svega ogromna ljubav i želja. Ja jednostavno volim ovo da radim. Uživam u stvaranju i potpuno se posvetim svakom detalju, ističe Edina.

Izrađivanje rukotvorina u to vrijeme kod nas je zaista je bila rijetkost. Ja sam svaki suvenir radila strpljivo i precizno. Planovi za naredni period brojni su, od proširenja ponude do osvajanja mojih novih rukotvorina.Želja je da imam neki svoj kutak da stvaram, a ujendo i da to što stvorim predstavim i prodam. Za to će trebati malo vemena, ali se nadam da ću ostvariti taj san, kaže darovita Edina Mušić.

Autor: Hasan Keranović
Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.