VIJESTIVjerovali ili ne

Saharski pijesak iznad BiH, evo šta kaže Sladić kada će nebo ponovo biti plavo

Nebo iznad BiH od juče je zamućeno pijeskom iz Sahare zbog čega je više žuto nego plavo, a vidljivost je smanjena.

Nedim Sladić, meteorolog, na svom Facebook profilu napisao je da bi pijesak iz atmosfere trebao nestati s napredovanjem hladne fronte sa sjeverozapada koja će donijeti padavine u noći sa ponedjeljka na utorak.

“Tada će uslijediti pad koncentracije pijeska i vlažno deponovanje aerosola na tlo, što će pozdraviti naše zemljište, ali ne i prozori i limeni ljubimci. Od utorka ponovo ćemo vidjeti čisto plavo nebo”, naveo je Sladić.

Evo kako Sladić argumentima pobija teoretičare zavjere koji tvrde da nas zaprašuju

“Kažu teoretičari da je pijesak u zraku ispušten iz aviona. Ajmo malo kalkukacije:

Nakon jednog ovakvog jačeg “ispuštanja” obično se može pronaći oko 0,2 grama materijala po kvadratnom metru površine. Površina Hrvatske iznosi 56.000 km2, a Europske unije 4,2 milijuna km2. U većini slučajeva, ovakva nepogoda pokrije barem polovicu površine Unije ako ne i više, ali uzmimo nek je to 2 milijuna km2. To u m2 iznosi 2*10^12.

Pomnožimo li tu površinu s 0,2 grama po svakom kvadratnom metru, dobit ćemo rezultat od 400.000.000.000 grama, a to u tonama iznosi 400.000. Najčešći avion na nebu, Boeing 737 može ponijeti 13,6 tona, i to onda kad je potpuno prazan (bez putnika i tereta). U suprotnom, na komercijalnom letu, dodatna masa koju može ukrcati je najčešće beznačajna. Uzmimo nek lete samo zbog “zaprašivanja”, pa nek je to 13,6 tona.

Dakle da bi se “zaprašilo” 400.000 tona potrebno je 29.412 letova bez putnika i tereta; u suprotnom ako se “praši” dok su u avionu putnici i teret taj broj bi narastao daleko preko 100.000 letova koje bi trebalo obaviti unutar 2-3 dana da se nataloži 0,2 grama materijala po kvadratnom metru.

Za kontekst, trenutačno u cijelome svijetu postoji ukupno 23.500 putničkih zrakoplova.

Realno?”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button